Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 10. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koplimäe Mahetalu pälvis tunnustuse kui kliimasõbralik ettevõte

Koplimäe talu perenaine ja peremees, Marju ja Olev Müür
Foto: erakogu
Konverentsil „Toit ja kliimamuutus“ kuulutas Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus välja kliimasõbralikud ettevõtted, kelle tegevus aitab kliimat kaitsta ja kliimamuutusega kohaneda. Auhinna „Kliima sõber 2016“ pälvis Rimi Eesti ja Toidupanga kõrval ka Saaremaa maheettevõte Koplimäe Mahetalu, kus tegutsevad Marju ja Olev Müür.

Konkursi korraldaja Lauri Tammiste SEI Tallinnast sõnas: „Koplimäe Mahetalu on hea näide väärtuspõhisest lähenemisest ettevõtlusele – teha seda hästi ja nii, et ei koormataks keskkonda. Lisaks kasutatakse ettevõttes päikeseenergiat.“

Koplimäest sai mahetalu 1999. aastal. Mahepõllumajandusliku majandamise kasuks otsustati seetõttu, et oli soov oma perega elada puhtas keskkonnas ja süüa puhast toitu. Põldude vahel hoitakse rohuriba, mis pakub elupaiku paljudele kasulikele putukatele, sh tolmeldajatele. Suur osa on teavitustööl – alates 2006. aastast võetakse talus vastu huvilisi ja vabatahtlikke.Marju Müür on veendunud: „Iga väike asi loeb – kui suudame igas meie talu külastanud grupis panna kasvõi ühe inimese vastustundlikumalt mõtlema, on see juba suur asi.“Koplimäe Mahetalu (koplimae.eu) on Saaremaal tegutsev pereettevõte, kus tegeldakse mahepõllumajandusega alates tooraine kasvatamisest kuni valmistoodanguni. Ökoloogilisest kiviveskist saab traditsioonilist tervislikku jahu, mannat ja kliid. Talul on põllumaa, viljapuu- ja marjaaed, Talukohvikus toitlustatakse gruppe ja korraldatakse õpitubasid.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960