Maheturu maht kasvas 2015. aastal kogu maailmas 76 miljardi euroni

Maheturu maht kasvas 2015. aastal kogu maailmas 76
FiBL ja IFOAM tutvustasid 15. veebruaril maailma suurimal mahemessil BIOFACH...

Maailmas oli 2015. aastal kokku ligi 51 miljonit hektarit mahemaad ja maheturu maht kasvas ligikaudu 76 miljardi euroni. Mahepõllumajandusega tegeleti 179 riigis, kõige rohkem mahetootjaid registreeriti Indias. Kõige rohkem kulutati inimese kohta mahetoodangule Ðveitsis – 262 eurot.

FiBL ja IFOAM tutvustasid 15. veebruaril maailma suurimal mahemessil BIOFACH mahepõllumajanduse ülevaatekogumikku „The World of Organic Agriculture“.

Andmed pärinevad mahepõllumajanduse uurimisinstituudi FiBLi (www.fibl.org) ja rahvusvahelise mahepõllumajandusorganisatsiooni IFOAMi  (www.ifoam.bio) kõige uuemast üleilmse mahepõllumajanduse ülevaatest, andmed on 2015. a lõpu seisuga.

45% (22,8 mln ha) kogu mahemaast asus Okeaanias, järgnesid Euroopa (25%, 12,7 mln ha) ja Ladina-Ameerika (13%, 6,7 mln ha). Riikidest oli kõige enam mahemaad Austraalias (u 23 mln ha), tunduvalt väiksema pinnaga järgnesid Argentina (ca 3 mln ha) ja USA (2 mln ha).

Euroopas oli mahemaad enim Hispaanias (1,97 mln ha), Itaalias (1,49 mln ha) ja Prantsusmaal (1,37 mln ha). Mahemaa osa kogu põllumajandusmaast oli suurim Liechtensteinis (30,2%), järgnesid Austria (21,3%),  Rootsi (16,9%) ja Eesti (16,5%).

11 riigis oli mahemaad kogu põllumajandusmaast rohkem kui 10%. Mahemaa pindala kasv võrreldes 2014. aastaga oli eriti suur Euroopa Liidu riikidest Bulgaarias (+37%) ja Horvaatias (+34%), teistest Euroopa riikidest aga Makedoonias (+ 45%).

Globaalne maheturg ulatus 2015. aastal Organic Monitori andmeil 76 miljardi euroni. Ligi poole (47%) sellest moodustas USA, kus maheturg kasvas 11% – ligi 36 mld euroni. Järgnesid Saksamaa (8,6 mld eurot), Prantsusmaa (5,5 mld eurot) ja Hiina (4,7 mld eurot).

Vaata täpsemalt: https://goo.gl/2Wcd6F.

 

Merit Mikk
Mahepõllumajanduse Koostöökogu

 

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised