Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 17. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Agroforumil arutletakse põllumajanduse olukorrast rahvusvahelisel tasandil

Agroforumil arutletakse põllumajanduse olukorrast rahvusvahelisel tasandil
Foto: Postimees/Scanpix
18.-20. aprillil toimub Tartus juba viiendat korda rahvusvaheline Agroforum Mare Balticum, kus tänavu on põhirõhk sellel, kuidas põllumajandus panustab maaelu hüvangusse.

„Kaasaegses maailmas koondub üha enam inimesi linnadesse - nende osakaal, kes pole kunagi maal käinud ega tea tegelikult toidu tootmisest midagi, kasvab kiiresti. Põllumajandus ja metsandus juhivad aga maaelu arengut ning määravad looduslike ressursside - eriti maa ja vee – kasutamist. See mõjutab omakorda tugevalt majandust, sotsiaalvaldkondi ja looduskeskkonda,“ ütles Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen. „Enamasti ei pööra me tähelepanu sellele, kui tihedalt igaüks meist põllumajanduse, metsanduse, kalanduse ja muu loodusega seotud on. Agroforum on üritus, kus arutatakse rahvusvahelisel tasandil oluliste põllumajanduslike teemade üle,“ lisas Klaassen..

Konverents toob kokku Läänemeremaad ja idapartnerlusriigid, et ühiselt arutleda põllumajandussektori kitsaskohtade üle nii poliitikute, ettevõtjate kui ka teadusasutuste vaatevinklist.Maaeluminister Tarmo Tamm ütles, et kuigi põllumajanduse moderniseerimine teeb töö kergemaks ja nõuab vähem töökäsi, on põllumajandusel jätkuvalt väga oluline koht maaelus. Samalaadselt elavad ka meie lähemad naabrid Läänemere ääres. „Tahame sellest rääkida idapartneritele, kellest mitmel on praegu veel tubli kolmandik elanikkonnast põllumajanduses hõivatud. On ju meie ühine soov, et kogu ühiskond mõistaks põllumajanduse rolli, olgu tootjana, maastikukujundajana või maaelu toetajana,“ sõnas Tamm.Konverentsil osalevad teiste seas Euroopa Parlamendi põllumajanduse ja maaelu arengu komitee esimees Czesław Adam Siekierski  ja DG Agri peadirektor Jerzy Bogdan Plewa, lisaks mitmete riikide delegatsioonidele teevad ettekandeid Euroopa Komisjoni, ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) ja Läänemeremaade nõukogu esindajad.  Lisaks temaatilistele poliitilistele sõnavõttudele arutatakse konverentsil detailsemalt, kuidas maandada üha intensiivistuva põllumajandustootmise riske ning milline on toetusmeetmete reaalne mõju. Samuti räägitakse loomakasvatuse rollist maaelu arengus.Esimese konverentsipäeva võtab kokku Saksamaa Humboldti ülikooli professor Harald von Witzke, kes on väga pikka aega tegelenud nii Euroopa põllumajanduse kitsaskohtade lahendamise kui ka ühtse põllumajanduspoliitika arendamisega.Konverentsi korraldavad Eesti Maaülikool, Maaeluministeerium, Eesti Põllumajandus-kaubanduskoda, Läänemeremaade nõukogu, Eesti Idapartnerluse Keskus ja Maaelu Edendamise SA koostöös Peterburi Agraarülikooliga.Rohkem infot konverentsi kohta leiab SIIT

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960