Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 5. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esmaspäeval pannakse nurgakivi ühistulisele kalakomponentide tehasele

Esmaspäeval pannakse nurgakivi ühistulisele kalakomponentide tehasele
Foto: Maaeluministeerium
8. mail kell 12 osaleb maaeluminister Tarmo Tamm Paldiskis ühistulisele kalakomponentide tehasele nurgakivi panemisel.

„Tehase rajamine aitab ära kasutada inimtoiduks mittesobivat tooret. Püügiga kaasnevad vähemväärtuslik  kala  ja töötlemisel üle jäävad jäätmed saab tehases teha kalajahuks või näiteks kalaõliks, mis on nõutud kaubad kogu maailmas,“ ütles maaeluminister Tarmo Tamm.

„Personali suurus saab tehases olema 25-30 inimest,“ ütles Eesti Kalatootjate Keskühistu juhatuse liige Mart Undrest. „Tehas hakkab vastu võtma 25 000 tonni kala aastas ja 300 tonni ööpäevas,“ lisas Undrest.Kalatöötlemistehase nurgakivi panemisel osalevad maaeluminister Tarmo Tamm, Eesti Kalatootjate Keskühistu, Kalanduse Teabekeskuse ja Maaelu Edendamise Sihtasutuse ja Paldiski linnavalitsuse esindajad.Rajatav tehas on esimene Eesti Kalatootjate Keskühistu projekt. Komponenditehase koguinvesteeringu suurusjärk on 10 miljonit eurot. Tehase rajamist toetatakse Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi 2014-2020 meetmega “Kalapüügi- ja vesiviljelustoodete töötlemise ühisinvesteeringute toetus" kuni 6 miljoni euroga ja ülejäänud osa tuleb tootjaorganisatsioonide liidu omainvesteeringust.Meetme taotlusvoor toimus 2016. aasta juulis ning investeeringu valmimine on planeeritud 2017. aasta sügisesse.Kalatootjate Keskühistu on Eesti tunnustatud kilu ja räime tootjaorganisatsioonide poolt 2016. aastal moodustatud tootjaorganisatsioonide liit, kuhu kuuluvad Eesti Kalapüügiühistu, Eesti Kutseliste Kalurite Ühistu ja Eesti Traalpüügi Ühistu.EMKF 2014–2020 on programm, mis pakub rahalisi vahendeid Euroopa Liidu ühise kalanduspoliitika rakendamiseks. Perioodil 2014–2020 on fondi Eesti rakenduskava eeldatavaks mahuks 129,6 miljonit eurot, millest 100,9 miljonit eurot tuleb EMKF vahenditest ja 28,6 miljonit eurot Eesti riigieelarvest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960