Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 21. juuni 2017

Misso kitsefarm on Eesti moodsam

Misso kitsefarm on Eesti moodsam
Autor: ERR kuva

Võrumaal Missos avati 16. juunil Eesti nüüdisagseim kitsefarm, mis mahutab kuni 500 lüpsikitse. Kahe miljoni suuruse investeeringuga rajati lisaks farmile ka Eestis ainulaadne heinakuivati, Baltimaade moodsaim lüpsiplats, meierei ning tapamaja.

Kimalasõ külas asuvas Andri-Peedo Talu kitsefarmis on nüüd lüpsmine läinud aastal noortaluniku tiitli pälvinud Kermo Rannamäe ja Linda Pajo sõnul tänu Baltikumi moodsaimale lüpsiplatsile palju lihtsam, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"48 kitse saab korraga lüpsta, ta on väga automatiseeritud, et töö läheb kiiresti. Teiselt poolt ka andmed, mis me saame sealt jooksevad arvutisse," ütles Pajo.

Farmi 110 Tüüringi tõugu lüpsikitse toodavad nädalas 700-800 liitrit piima, mida turustatakse pastöriseeitult ja pastöriseerimata kujul üle Eesti. Ja kuigi farmi juurde kuuluv meierei ühes tootmisliiniga võimaldaks toota ka näiteks jogurtit, on siin võetud eesmärgiks keskenduda juustu valmistamisele.

"Kuna kogu tootmine on oma farmis alates siis kitsede pidamisest, et siis me saame kogu seda protsessi söötmsiest alates mõjutada, et sellest piimast, mis me toodame, saab kõige kvaliteetsemat juustu," märkis Pajo.

Vastavatud Andri-Peedo kitsefarmist leiab ühtlasi kogu valla päris esimese lifti, mis sedapuhku küll, tõsi on kaubalift.

Kokku plaanitakse Andri-Peedo 110 meetri pikkusesse, valgusküllasesse farmi paigutada kuni 500 pealine lüpsikari. Praegu on siin ühes põhikarjaga 250 kitse, kelle iga vajadusele on mõeldud.

Loe pikemalt ERR uudisteportaalist.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Erkki VilippReklaamimüügi projektijuhtTel: 51 77 736