Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Põllumeeste suurkogul autasustati parimaid

Fotod: Põllumeeste suurkogul autasustati parimaid
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
16. juunil toimus Viljandis Ugala teatris Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja põllumeeste suurkogu, millest võtsid osa põllumehed, toidutootjad ja maaettevõtjad üle Eesti.

Suurkogu teema oli “Kogu tõde ühinemisest!”, mis on kantud eesmärgist süvendada põllumeeste, toidutootjate, maamajandusettevõtjate ja metsaomanike koostööd Eesti biomajanduse valdkonna arendamisel.

Milline on uue liidu ühine visioon?

• Üks ühine põllumeeste keskorganisatsioon;• Põllumeeste keskühistud ja nende töötlevad tööstused;• Teadus ja turupõhine tootearendus ja turundus;• Eesti toidu ekspordiagentuur;• Põllumeeste keskorganisatsiooni nõuandeteenistus;• Maaelu mainekujundus;• Personali jätkusuutlikus – põlvkondade vahetus;• Maaelu suurima messi korraldamine;• Sissetulekute stabiliseerimise fond (SSF) koostöös MESiga.

 

Päeva avas Kõljala POÜ juht Tõnu Post. Maaeluminister Tarmo Tamm rääkis üldisemalt põllumajanduse visioonist. Marko Gorban Maaeluministeeriumist lahkas seda, kuidas ettevõtjad saaks riske paremini juhtida. Ühinemisest teoorias rääkisid teadlased Maaja Vadi ja Ülo Vooglaid, praktilist kogemust kahe firma, Dimela ja Remedium, ühinemisest Dimediumiks rääkis ettevõtte nõukogu esinaine Kadri Kullmann. Juttu tuli ka kodumaisest toorainest, toidust ja tootemärkidest – neist kõneles Kaupo Kutsar Valgamaa põllumeeste liidust. Oma visiooni ühisest põllumeeste organisatsioonist võttis kokku põllumeeste liidu endine juht ja nüüdne EPKK juhatuse liige Vahur Tõnissoo.

Maaeluminister Tarmo Tamm andis suurkogul üle 21-le silmapaistvale põllumehele ja maaelu edendajale Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja aumärgi „EestiMAA Heaks!“.  Aumärk antakse silmapaistvate teenete eest Eesti maaelu ja põllumajanduse edendamisel, samuti panuse eest põllumajandushariduse vallas ja maakultuuri edendamisel. Hõbedast aumärgil on kujutatud Eesti põllumajanduse suurkuju Carl Robert Jakobson.

Teenetemärgiga „EestiMAA Heaks“ tunnustati järgmisi isikuid: 

Ago Soasepp – Eesti Põllumeeste Keskliidu esimees aastatel 1997-2000Agu Sammelselg – Tammsaare OÜ tegevjuhtAldo Vaan – Eesti Lihaveisekasvatajate Seltsi juhatuse esimees, Topi talu peremeesAnts Puusta – Baltic Agro AS juhatajaArvi Tammel – A. Tammel AS omanik, Eesti Künniseltsi asutaja ja künnimeistrivõistluste korraldajaJaak Läänemets – Põllumeeste ühistu KEVILI nõukogu esimees, Avispeamees OÜ juhataja, Uuetoa talu peremeesJuhan Särgava  – Eesti Põllumeeste Keskliidu president aastatel 2010-2016, Saidafarm OÜ juhatajaJüri Miglai – Eesti Põllumeeste Keskliidu esimees aastatel 1995-1997Kaja Kärner – ERR Vikerraadio vastutav toimetaja, raadioajakirjanikKalle Hamburg – Eestimaa Talupidajate Keskliidu nõukogu esimees, Raplamaa Talupidajate Liidu juhatuse esimees, TÜ Talukartul juhatuse liige, MTÜ Eesti Kartul juhatuse esimees, Kalle Hamburgi talu peremeesKalmer Märtson – Hinnu Seafarm OÜ omanik ja juhatajaKarin Sepp – Põlvamaa Põllumeeste Liidu juhatuse esinaine, MTÜ Eesti Noortalunikud juhatuse liige, OÜ Kuustemäe loomakasvatusjuht, Koka talu perenaineKatrin Noorkõiv – MTÜ Liivimaa Lihaveis juhataja, Luha Lihatööstus OÜ juhataja, Sentafarmi perenaineMait Klaassen – Eesti Maaülikooli rektorMiralda Paivel – Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli põllumajanduse valdkonna koordinaator, taimekasvatuse, mullaõpetuse ja väetamisõpetuse õpetajaPeeter Kibe  – Eesti Põllumeeste Keskliidu nõukogu esimees aastatel 1998-2002Peeter Viil – Eesti Taimekasvatuse Instituudi vanemteadurRando Värnik – Eesti Maaülikooli Majandus- ja sotsiaalinstituudi professorToomas Kevvai – Maaeluministeeriumi toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantslerTõnis Blank  – Eesti Põllumeeste Keskliidu büroo juhataja aastatel 2000-2002, Rapla maavanemUlve Märtson – Hinnu Seafarm OÜ omanik ja veterinaararst.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda on Eesti suurim biomajanduse valdkonna esindusorganisatsioon, kes koondab põllumajandustootjaid, põllumajandussaaduste töötlejaid, metsaühistuid ja teisi maamajandusettevõtjaid. 8. juunil viidi lõpule Eesti Põllumeeste Keskliidu ühinemine Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojaga.

Põllumeeste suurkogu Viljandis
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960