Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 1. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumajandus- ja metsaühistutel on oluline roll Eesti biomajanduse arendamisel

Põllumeeste ühistu KEVILI on hea näide ühistegevuse toimimisest.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Ühistutel ja ühistegevusel on põllumajandustootjate ning metsaomanike jaoks väga oluline roll, rõhutab Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) tänase rahvusvahelise ühistute päeva puhul.

Eestis on mitmeid edukaid põllumeeste ja metsaomanike ühistuid, mis loovad head eeldused Eesti biomajanduse arenguks.

„Ühistegevus on võti Eesti põllumajandus- ja metsandussektori konkurentsivõime tõstmiseks. Võrreldes teiste turuosalistega – nii töötleva tööstuse kui eriti kaubandusega – on põllumajandustootmine ja erametsandus väga killustunud, mistõttu aitab just ühistegevus parandada põllumeeste ja metsaomanike positsiooni ning turujõudu tarneahelas,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.  

Sõrmuse sõnul aitab põllumajandustootjate ja metsaomanike ühistegevus tagada ka töötlevale tööstusele vajalikku tarnekindlust ja ühtlase kvaliteediga toorainet. Eesti ühistud peavad aga jätkama kasvamist ja tegema omavahel tihedamat koostööd, et suurendada ühistute võimekust investeerida töötlevasse tööstusesse ja lisandväärtuse kasvatamisse.„Tahame jõuda selleni, et Eestis tekiksid tugevad põllumeeste keskühistud nii piima-, liha- kui teraviljavaldkonnas. Ühistegevus eeldab usaldust, koostööd ja tulemuslikku tegevust. Peame veel palju õppima inimestevahelist koostööd ja ühistulist tegevust. Loodan, et suudame näiteks ära kasutada maaelu arengukava raames loodud võimalused ühistulise piimatööstuse rajamiseks,“ rõhutas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Vahur Tõnissoo.  EPKK liikmeskonda kuuluvad mitmed Eesti juhtivad ühistud nii põllumajanduse kui metsanduse valdkonnas: 148 teravilja- ja rapsikasvatajat ühendav Põllumeeste Ühistu Kevili, ligi 1300 loomakasvatajat koondav Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu, 24 liikmesettevõttega Eesti Tõusigade Aretusühistu, Põllumajandusühistu Muhepiim, Viru Lihaühistu, mahetootjaid koondav TÜ Wiru Vili, põllumeeste ühistutele kuuluvad E-Piim Tootmine ja Saaremaa Piimatööstus ning Keskühistu Eramets, mis koondab kaheksat piirkondlikku metsaühistut ja 4412 metsaomanikust liiget.Lisaks teeb koda koostööd paljude teiste Eesti põllumeeste ühistutega.EPKK kuulub alates 2012. aastast ka Euroopa põllumajandusühistute katusorganisatsiooni COGECA liikmeskonda. Eesti Maaülikool ja EPKK viivad koos teiste partneritega alates sellest aastat ellu ka ühistegevuse teadmussiirde pikaajalist programmi.  Täna ÜRO egiidi all tähistatava rahvusvahelise ühistute päeva motoks on „Ühistud tagavad, et keegi ei jääks maha!“. Rahvusvahelist ühistute päeva tähistatakse igal aastal juuli esimesel laupäeval. Päeva eesmärgiks on tõsta teadlikkust ühistegevusest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960