Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Rekordarv osalejaid Scandagra põllupäeval

Fotod: Rekordarv osalejaid Scandagra põllupäeval
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Tänavuse suurima osalejate arvuga põllupäeva korraldas sel kevadsuvisel hooajal Scandagra Eesti. Põllupäev toimus 5. juulil Karijärve külas Tartumaal.

Uurides osalejatelt mis neid kohale meelitas, öeldi, et kindlasti oli üheks põhjuseks ka see, et põllupäev toimus tuntud teraviljakasvataja, Rannu Seemne juhi Madis Ajaotsa põldudel. Ja et igaüks tahab ju teada, kuidas täpselt sellised ilusad põllud on kasvatatud ning peremees vastas ka tekkinud küsimustele. Lisaks toodi välja, et kogu põllupäeva korraldus oli väga heal tasemel ja oli ka aega omavahel suhelda tassi kohvi kõrval.

Rannu Seemne juht Madis Ajaots vastas hea meelega kõikidele küsimustele.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Scandagra Eesti tegevusalaks on jõusööda tootmine ja müük ning taimekasvatuse sisendite  nagu väetised, seemned, taimekaitsevahendid ning farmitarvikute hulgi- ja jaemüük. Kõik pakutav on müügil Jüri, Laupa, Rakvere, Tartu, Viljandi, Võru ja Pärnu kauplustes ning e-poes.

Scandagra Eesti omab järgmisi sertifikaate: ISO 14 001 ja ISO 9001 kvaliteedijuhtimisstandardid, ISCC sertifikaat, mis laiendab rapsi ekspordi võimalusi ning maheteravilja hoiustamise ja käitlemise luba.

Ettevõtte müügitulu 2016. aastal oli 81,8 miljonit eurot. Aasta varasemaga võrreldes oli Eesti viljasaak 34% võrra kesisem, mistõttu kannatas ka ettevõtte käive – vilja ja mahevilja müük oli 30% alla 2015.aasta taseme. Samuti kaotas käibes loomasöötade tootegrupp (-17%), kus jätkuvalt oli tunda Aafrika sigade katku mõju. Kokkuvõttes vähenes müügitulu eelmise aastaga võrreldes 16%. Müügitulust moodustas 35% vili ja raps, 35% põllumajandussisendid ning 30% jõusöödad ja toormaterjalid. Aruandeaasta kasumiks kujunes 803 tuhat eurot.

Majandusaasta jooksul oli ettevõtte palgal keskmiselt 109 töötajat.

Põllupäeva avasõnad lausus ettevõtte juht Jurgita Radzevičė, kes oli nii ettevõtte tulemustega, kui heade ja püsivate kliendisuhetega rahul. Peale teda andis viljaturust ülevaate tootejuht Marge Pähkel ja siis siirduti gruppideks jaotatuna põldudele, kuhu oli rajatud kokku 17 katset ja külvatud mitmeid teravilja- ning rapsisorte.

Näha sai 13 talirapsisorti, millele on taimekaitselahendused teinud Bayer, BASF, Berner, Syngenta ja Adama.

Väga huvitav oli Scandagra riikidevaheline katse nisule, kus võrreldi nii meie, Taani kui Saksamaa taimekasvatuse ja –kaitse lahendusi. Sellest on meil plaanis teile lähiajal ka pikemalt kirjutada.Lisaks nisule sai näha veel odra- ja hernepõldude katseid ning katselappide kõrval jäi silma ka üks rüpsi põld.

Nagu ikka, siis ka sel aastal toimusid põllutehnika töödemod. Nii näitas Taure AS Valtra traktoreid, milledele oli taha haagitud erinevad Väderstadi pakutavaid haakeriistu.

Scandagra põllupäev
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960