Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 10. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Brüsselis võeti kokku ÜPP konsultatsiooni tulemused

Brüsselis võeti kokku ÜPP konsultatsiooni tulemused
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Brüsselis toimus 7. juulil ühise põllumajanduspoliitika tulevikku puudutava konsultatsiooni kokkuvõttev konverents „The CAP: Have Your Say“, kus tut-vustati järgmise programmiperioodi osas toimunud avaliku konsultatsiooni tulemusi.

Mainitud tulemused on sisendiks ka paralleelselt Euroopa Komis-jonis toimuvale mõjude hindamise protsessile. Konverentsil rääkis ka Eesti maaeluminister Tarmo Tamm, kes rõhutas digitaliseerimise ja riskijuhtimise tähtsust põllumajandussektoris. Tamm ütles ka seda, et avalik konsultatsioon näitas, et põllumehed ja teised huvigrupid soovivad muutusi ÜPP-s.

Konverentsi avas Euroopa Komisjoni põllumajandusvolinik Phil Hogan, kes kutsus üles muutma ÜPP rohkem tulemustele orienteeritud poliitikaks, praegu on see nõuetele vastavusele põhinev poliitika. Konverentsil esinenud EK asepresident Jyrki Katainen ütles, et toetused on õigustatud põllumajanduse avalike hüvede tõttu.

Europarlamendi põllumajanduskomisjoni esimees Czesław Adam Siekierski rõhutas probleeme, mis on seotud põllumeeste osa vähenemisega toiduainete tarneahelas.. -st osalesid juhatuse esimees Roomet Sõrmus ja Ene Kärner.

See näitab, et tarneahela toimimises on probleeme, ahel peaks olema läbipaistvam. Nii põllumajandus- kui konkurentsivolinik töötavad selle kallal, et leida lahendusi. Paljud liikmesriigid on ka ise välja töötanud seadusi ja lahendusi. Pingutama peavad ka põllumehed ise suurendama koostööd, et tugevdada oma positsioone tarneahelas.ÜPP avalik konsultatsioon toimus selle aasta kevadel 12 nädala jooksul. Konsultatsioon käsitles ÜPP jätkusuutlikkust, finantseerimist, lihtsustamist, riskijuhtimise meetmeid, põlvkondade vahetamist jm. Vastuseid tuli üle 300 000. Eestist tuli vastuseid 132. Konsultatsiooni käigus saadeti ka 693 positsioonipaberit, nende hulgas saatis oma seisukohad ka EPKK.Vaata tulemusi SIIT

EPKK

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960