Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 19. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

DLG Innovation põllupäev Sejet 2017

DLG Innovation põllupäev Sejet 2017
Foto: Scandagra Eesti AS
Enne jaanipäeva külastasid Scandagra Eesti AS töötajad emaettevõtte DLG põllupäeva Taanis, sordiaretuskeskuses Sejet.

Kahe päeva jooksul tutvusime põhjalikult Sejeti Horsensi lähistel asuva aretistega: talinisu, talioder, suvioder. Katselappidel oli võimalik veel tutvuda kaera, suvinisu, põldoa, maisi, rukki, tritikale ja rapsiga. Katsetati erinevaid sorte ning nende juures olid võrdluses erinevad külvisenormid, väetusskeemid ja taimekaitselahendused.

Talinisu puhul katsetati lämmastiku väetamistaset alates 70 kg/ha kuni 350 kg/ha, kusjuures kasutusel olid ka erinevad kasvuregulaatorid ja haigustõrjevahendid. Lisaks uuriti fungitsiidide vähendatud normide kasutamist talinisul, samas tõstes Profi leheväetiste kasutamistihedust.  

Mitmedki Euroopa absoluutses tipus olevad sordid, mida katselappidel nägime, on ka meil Eestis tootmises – suviodrad KWS Irina ja RGT Planet, talinisu Creator.

Muuseas on Taani populaarseimad talinisusordid Benchmark, Sheriff ja Creator aretatud Sejetis.

Väetiste põhikoostööpartneriteks on neil põhiväetiste osas Yara ja K+S Kali, Profi leheväetised tellitakse firmalt Lebosol. Taimekaitsefirmadest olid esindatud Bayer, Basf, DowAgro, Syngenta, FMC ja Adama.

Demonstreeriti erinevaid vahekultuure: redis, liivakaer, sinep ja keerispea. Lisaks oli tehtud erinevaid kombinatsioone nendest kultuuridest. Huvitavad olid segud vahekultuuridega, millele oli lisatud päevalille, lupiini, vikki ja hernest.

Põllupäeva eksponentide hulgas tutvustas Dankalk oma kvaliteetset põllulupja. Taanis ülaosas, Põhjamere rannikul kaevandatav kriit on võrreldes eesti lubjakiviga 100 miljonit aastat noorem ning see annab tootele kiire ning mulda rikastava toime.

Kõrvuti põllupäevaga avanes meil võimalus uudistada Sejeti sordiaretuskeskuse laboreid. Põnevalt seletati katsetusi, kus sordiaretuses kasutatakse genoomimarkereid. Niimoodi on võimalik lühendada sordi aretusperioodi 12-13 aastalt 7 aastani. Aretuse põhirõhk on õlleodral, talinisul ja taliodral.

Ruth AarmaScandagra Eesti AS

DLG Innovation põllupäev Sejet 2017
Foto: Ruth Aarma
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960