Eesti toidu kuu kuulutati avatuks eile, 3. septembril, Vääna Mõisakoolis kogupereüritusega "Lapsed köögis“.

- Fotod: Eesti toidu kuu algas suure peoga
- Foto: Maarit ja Kaupo Eerme
„Kuulutame kolmandat aastat järjest septembri Eesti toidu kuuks, et väärtustada meie Eesti kohalikku toitu, toidu tootjaid ja toidukultuuri,“ ütles maaeluminister Tarmo Tamm. „Tänu Kahvliahvi kokakoolile luuakse täna Vääna mõisakooli ja parki üks suur ja põnev kokakool, mille erinevates töötubades saab iga laps toidu valmistamises kätt proovida ja toidu tegemisest rõõmu tunda.“
Lapsed said kaunistada hiiglaslikku torti, kätt proovida ägedate ja lihtsate roogade meisterdamisel ning toiduteaduse eksperimente teha – seda kõike selleks, et ükski laps tulevikus külmkapi ees nälga ei jääks.
„Kuid lapsed saavad maast madalast söögitegemisel ninapidi juures olla, siis toob see lisaks teadlikkusele ka armastuse mitmekülgsema menüü, isegi juurviljade vastu, ja muidugi ka varakult omandatud oskuse ise süüa teha,” ütles Kahvliahvi kokakooli looja ja eestvedaja Merle Liivak.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Eesti toidu kuu kestab septembrist oktoobri alguseni. Eesti toidu kuu puhul võtavad kodumaise tooraine oma menüüdes tähelepanu alla ka mitukümmend Eesti toidutee võrgustikku kuuluvat Eesti maapiirkondade restorani.
Septembris kolmandat korda korraldatav Eesti toidu kuu ühendab üle 30 kodumaisele toidule pühendatud ürituse ja festivali. Lähemalt Eesti toidu kuust ja avaüritusest saab lugeda ning valida endale osalemiseks meelepärane üritus aadressil www.eestitoit.ee.
Eesti toidu kuud tähistati esmakordselt 2015. aasta septembris. Eelmisel aastal külastas Eesti toidu kuul korraldatud üritusi ligi 75 000 inimest, aasta varem 65 000 inimest. Toidukuu on osa müügiedenduskavast "Eesti toit 2015–2020", mille alla kuulub Eesti toidu kuu, Eesti toidutee, aasta toidupiirkonna valimine ja avatud toidutööstuste nädal.
Eesti toidu kuu

29 fotot
- Eesti toidu kuu avaüritus Vääna koolis
- Foto: Maarit ja Kaupo Eerme
Seotud lood
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.