Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Ülenurmel näidati kaunimaid tõuloomi

Fotod: Ülenurmel näidati kaunimaid tõuloomi
Foto: Erki Sõrmus
Möödunud nädalavahetusel toimunud näitusel „Tõuloom 2017“ oli võimalik vaadata lisaks kaunimatele piimalehmadele ka lihaveiseid, hobuseid, lambaid ja karusloomi. Toimus suur sügisandide ja käsitöölaat ning avatud olid kõik Eesti Põllumajandusmuuseumi näitused ning toimusid mitmesugused töötoad väikestele ja suurtele.

Saarte Viss toimus 6. juunil Upal. Saarte EHF Viss tuli Rauni POÜst, EPK Viss Kärla PÜst.Viss 2017 toimus 16. juunil Ülenurmel. Võib öelda, et Tartu Agro AS tegi siin puhta töö: nii EHF kui EPK Vissid pärinevad sellest ettevõttest, samuti reservvissid. Ka esmaspoeginute võitjad on Tartu Agro ASi hoolealused: EHF võitja oli Tilleriin ja EPK võitja Coco. EHF esmaspoeginute II koha sai Riisa Põlva Agro OÜst ja III koha Sarve Kehtna Mõisa OÜst. EPK II koha esmaspoeginutest sai Pääsu Kõpu PM OÜst ja III koha Susanna Tartu Agrost.

„Juba 26dal tõuloomanäitusel peetakse kinni traditsioonist näidata rahvale tõugude paremikku. Eelnevalt on toimunud üle-eestilised tõugude konkursid. Näiteks lambakasvatajad korraldasid konkursi augustikuu esimesel laupäeval Kurgjal, eesti punased ja eesti holsteini tõugu veised konkureerisid juuni keskel Ülenurmel. Lihaveiste noorloomade konkurss toimus Tartu maamessil. Hobusekasvatajad konkureerisid eripaigus üle Eesti. Konkursivõitjaid autasustatakse, kuid lasub ka kohustus tulla Ülenurmele 2. septembril, et külastajad saaksid näha, kuhu Eesti aretajad on jõudnud tõuloomade tüübi ja välimiku kujundamisel,“ selgitas näituse üks korraldajatest Olev Saveli.

Tänavusel näitusel osales ligi 60 erinevat looma ja lindu. Näha sai nii Eesti maakarja, punase tõu, holsteini tõu ja lihaveiste paremikku.

Eesti punase tõu (EPK) veised olid pärit Tartu Agrost, Kõpu PM OÜst, Peri POÜst, Vardja MÜst ja Sadala Piim OÜst. Parima EPK tõuaretaja tiitli sai Sirle Aljas Vardja Masinaühistust.

Eesti holsteini tõu (EHF) loomad tõid näitusele Tartu Agro, Põlva Agro ja Peri POÜ. Tõu parima aretaja tiitel läks Liivi Pavlihhinale Torma POÜsse.

Ülenurmel oli esindatud 9 erineva lihatõu esindajat, kokku 14 veist 9 omanikult. Areenile soostusid tulema seitsme tõu 10 veist. Lihaveiste parimad loomad pärinesid Topi Mõis OÜst, Topi Tõukari OÜst, Talu ja Tulu OÜst,  Jane Mättiku Kuusiku talust, Tsura Talu OÜst, Piira Mahe OÜst, Semo OÜst, Abovo OÜst ja Baltic Vianco OÜst.

Parima tõuaretaja tiitli selles grupis sai Maire Järv Piira Mahe OÜst.Maakarja parimaks piimalehmaks tunnistati sel aastal Enno Lohule kuuluv Neidi.

Tõuloom 2017
Foto: Erki Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960