Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 15. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laupäeval võistlevad Palamusel raiesportlased

Laupäeval võistlevad Palamusel raiesportlased
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Laupäeval, 16. septembril, lõpeb Eesti raiespordisarja xTREEm CUP käimasolev hooaeg võistlusega TOP 10. Traditsiooniline, juba kahekümnendat korda toimuv võistlus pakub sel aastal pinget ja põnevust Palamusel, Suurel Paunvere Väljanäitusel.

„Kahekümnes võistlus ja kahekümnes laat sobivad väga hästi kokku,“ sõnas raiespordi võistlussarja xTREEm CUP 2017 peakorraldaja Mart Kelk. Laadakülastajad saavad raievõistlustele kaasa elada alates kella kümnest, kui algavad platsialad.

Kelk lisas, et võistlused tulevad kindlasti pingelised ja huvitavad. „Kindlaid favoriite ei ole. Osa võtavad nii Eesti kui lähinaabrite parimad raiesportlased. Pole üldse kindel, et esikoht jääb koju, kuid loodame seda väga – Eesti sportlased on maailma tipus. Samas osaleb võistlusel nimekaid välisvõistlejaid, ohtlikumad konkurendid meie meestele on Soome võistleja Jukka Perämaki ja leedulane Romas Balčiūnas“.

Eesti võitlejatest toob Kelk esile nii vana „raudvara“ kui ka ambitsioonikaid noori. „Taas on võistlustules meie absoluutne tipp – Andres Olesk ja Taavi Ehrpais. Kuid viimatistel Eesti meistrivõistlustel tuli neil alla vanduda Luua Metsanduskooli õpetajale, raiespordi „tõusvale tähele“ Helvis Koort´ile. Löögivalmis on ka maailmameistrivõistluste koondisesse kuulunud Sulev Tooming ning 2014. aasta Eesti meister Erik Rist. Võitjat ennustada ei saa.“

Lisaks profiklassis võistlevatele meestele osalevad võistlusel ka juuniorid. „Siin tuleb kiita Luua Metsanduskooli ja sealseid õpetajaid, kelle käe alt tuleb nii metsamehi kui noori raieportlasi. Konkurentsi neile pakuvad noored Läti metsamehed Ogre tehnikumist ja Pärnu kutsehariduskeskuse võistlejad,“ selgitas võistluste peakorraldaja.

Palmusel toimuvatest raievõistlustest võtab osa 39 raiesportlast, Eesti meestele pakuvad konkurentsi Läti, Leedu, Soome ja Valgevene raiesportlased. Võistluse tulemused lähevad arvesse ka tuleval aastal Norras toimuva raiespordi maailmameistrivõistluste meeskonna väljaselgitamisel.

Raievõistlusi, mille all mõeldakse siiski mootorsaagidega saagimise võistlusi ja mille maailmameistrivõistlusi peetakse alates 1970. aastast, on samast ajast korraldatud ka Eestis. Algselt olid reeglid ja saed küll teised, aga viimased 15–20 aastat pole reeglistikus olulisi muudatusi tehtud.

Võistlusalasid on viis ja need on tuletatud tähtsamatest saega tehtavatest metsatöödest: täpne puulangetamine, kiire ja kvaliteetne laasimine, täpne ja ratsionaalne tüvede järkamine ning sae hea hooldamine.

Raiespordivõistluste olulisi eesmärke  on kutsehariduse edendamine ja kutseõppe propageerimine, samuti ohutud töövõtted ja praktilised teadmised. Seetõttu tehakse sel aastal lisaks Luua Metsanduskoolile võistluste organiseerimisel koostööd ka SA INNOVEga. xTREEm Cup 2017 premiumsponsoriks on STIHL, kuldsponsorid RMK, Husqvarna, Stora Enso ja Valga Puu, autopartneriks CityMotors.

Võistlus TOP 10 on  võistlussarja xTREEm Cup 2017 tänavune kolmas jõukatsumine. Peasponsor Stihli turvariiete nimest inspireeritud sari xTREEm Cup ühendab kevadest sügiseni enda alla kolm traditsioonilist raievõistlust: aprillis maamessil toimuv Kevadkarikas, Eesti raiemeistrivõistlused ja võistlus TOP 10.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960