Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 2. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võõrale põllule eksinud traktor tõi tüli majja

Võõrale põllule eksinud traktor tõi tüli majja
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Sel suvel sõitis püsirohumaade hooldamisega tegelev Audla OÜ traktorist ekslikult võõrale põllumaale ja niitis umbes 3 ha ulatuses lisaks heintaimedele maha ka väiksemad kadakad, kirjutab ajaleht Saarte Hääl.

Juulikuus aset leidnud juhtumi järellainetus pole aga ikka veel lõppenud, sest maaomanik soovib kahjutasuks summasid, mida kostja peab väljapressimiseks.

Intsident toimus Sander Saburile kuuluval Pöide vallas Välta külas asuval 7 ha suurusel kinnistul, mida samal ajal müüdi kinnisvaraportaalis 17 500 euroga kui inimtegevusest puutumata loodusega ehituseks või turisminduseks sobilikku maatükki. Maaomaniku sõnul sõitis Audla OÜ traktor töötava purustiga omavoliliselt üle umbes poolest talle kuuluvast kinnistust ja purustas kõik, millest traktori jõud üle käis, väiksemad kadakad täielikult, suuremad männid ja kadakad osaliselt.

Viidates atesteeritud kinnisvaraspetsialistide hinnangule on Saburi sõnul purusti töö tulemusel kinnistu väärtust tunduvalt vähendatud, kinnistu müügiväärtus on langenud ca 5000 eurot. Kahju kompenseerimise teemal on Sabur pidanud vastaspoolega ohtralt telefonikõnesid ja kohtunud ka nelja silma all, küsides ühel juhul hüvitiseks 3000 eurot ja teisel juhul kinnistut müügiks pakkudes.

Kiri Leedole

Et Sander Saburi läbirääkimised Audla OÜ ja teiste Tuule Grupi asjasse puutuvate töötajatega loodetud tulemust ei toonud, koostas ta 6. septembril lootust andvas toonis, kuid samas ka politsei ja ajakirjanduse võimalikule kaasamisele viidates kirja Tuule Grupi omanikule Vjatšeslav Leedole. “Minupoolne soov juhtunule mõistlik lahendus leida on kahjuks põrkunud erinevate inimeste ükskõiksusele ja isegi hoolimatusele,” kirjutas Sabur kirjas Leedole, lisades, et ta ei ole näinud ühegi inimese reaalset huvi, et juhtunu saaks lõpuks õiglase lahenduse.

“Ma eeldan seadusest tulenevat eraomandi puutumatust ning ei saa lubada kolmandatel isikutel oma vara lihtsalt hävitada. Minu mõte on lihtne ja inimlik – aega tagasi pöörata ei saa, mis juhtus, see juhtus, asjad klaaritakse härrasmeeste kombel mõistlikul viisil ära ja elatakse sõbralikult edasi,” seisis Saburi pöördumises Leedole.

Audla OÜ esindaja Kaido Kaasik ütles, et nende ettevõte on maaomaniku käest korduvalt vabandust palunud ja pakkunud erinevaid lahendusi tekkinud olukorra heastamiseks, kuid maaomanik ei ole ühtegi lahendust aktsepteerinud. “Meie ettepanek oli, et korrastame maa, korjame mahaniidetud kadakad kokku ja niidame püstijäänud roikad maha,” selgitas Kaasik, kelle sõnul on kadakaid kahjustatud mõnesajal ruutmeetril. “Maaomanik ei ole meie ettepanekuga seni nõustunud ning sellest tulenevalt on maaomanikule tehtud ettepanek saata meile konkreetne kahjunõue.”

Kaido Kaasik kinnitas, et niipea kui Audla OÜ on saanud põhjendatud summaga nõude, tekib ka võimalus kahjude hüvitamist edasi arutada, et jõuda mõlemaid osapooli rahuldava lahenduseni.

Loe pikemalt Saarte Häälest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960