Haldusreform on tehtud

Haldusreform on tehtud
Haldusreform on tehtud

Riigihalduse minister Jaak Aab andis eilsel valitsuse pressikonverentsil ülevaate haldusreformist. Peale vabatahtlikke ühinemisi, sundliitmisi ja kohtuvaidlusi jääb Eestis senise 213 omavalitsuse asemel alles 79 kohalikku omavalitsust – 15 linna ja 64 valda.

„Ümmarguselt 20 aastat planeerimist, arutelusid ja vaidlusi, kuid nüüd on see tehtud,“ ütles riigihalduse minister Jaak Aab haldusterritoriaalset reformi kokku võttes.
„Kui enne ühinemisi oli meil alla 5000 elanikuga omavalitsusi 169, siis nüüd on neid vaid 15. Lisaks on ühinemiste tõttu omavalitsuste elanike arv kasvanud keskmiselt kolm korda. Ainuüksi need arvud näitavad, et meie tänased omavalitsused on võimekamad ja suudavad täita kõiki neid ülesandeid, mida me neile koos rahaga juurde oleme andnud, sealhulgas ka maavalitsuste omi.“

Haldusreformi seadus ja kriteeriumid jõustusid 1. juulil 2016. aastal. Seejärel oli kriteeriumidele mittevastavatel omavalitsustel aega kolm kuud, et alustada ühinemisläbirääkimisi teiste omavalitsustega.

Peale seda tähtaega jäi omavalitsustel aega 2017. aasta alguseni, et valmistada ette ühinemised, esitada ühinemistaotlus maavanemale, kes seejärel edastas need valitsusele kinnitamiseks. Kui seadusesse kirjutatud tähtaegu ei täidetud, tegi valitsus selle aasta veebruaris omavalitsustele ise ühinemisettepanekud, misjärel said omavalitsused esitada tegemata toimingute kohta oma põhjendused.

Juuliks tegi valitsus viimased omavalitsuste ühendamisi puudutavad otsused – 12 ühinemisettepanekut viidi esitatud kujul lõpuni, viie puhul loobuti ja viie puhul loobuti osaliselt. 17 omavalitsust, mis ühinemisettepanekute järgi pidid ühinema teiste omavalitsustega, pöördusid põhiseaduslikkuse järelevalve kontrolliks Riigikohtusse. Kohus omavalitsuste kaebusi ei rahuldanud.

Vabatahtlikult ühinenud omavalitsustele makstakse ühinemistoetust kokku ligi 65 miljonit eurot. Järgmisel aastal makstakse sellest välja 28 miljonit eurot ja ülejäänud osa on laekunud juba sel aastal või makstakse 2019. aastal. Ühinemistoetusi kasutatakse enamasti investeeringuteks, kuid ka omavalitsusjuhtide hüvitiste ning ametnike koondamistasude maksmiseks. Lisaks kasutatakse toetust ka erinevateks tehnilisteks töödeks, näiteks omavalitsuste siltide vahetuseks.

Enne haldusterritoriaalset reformi oli Eestis 213 omavalitsust ning need jagunesid 183 vallaks ja 30 linnaks.

Haldusreformi järgselt on Eestis 79 omavalitsust, mis jagunevad 15 linnaks ja 64 vallaks. Kokku ühines 185 omavalitsust. Ühinemised jõustusid omavalitsuste valimistulemuste kinnitamisega.

Statistika enne ja pärast haldusreformi
Statistika enne ja pärast haldusreformi

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised