Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 31. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: toidutootjate paremik Tallinna Toidumessil

Saaremaa väiksemad toidutootjad tulid messile ühise eksponentpinnaga.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
25.-27. oktoobril toimus Eesti Näituste messikeskuses Eesti pikima traditsiooniga toidumess. Kolmel päeval toimuv üritus on sel korral suunatud vaid erialakülastajatele.

Tallinna Toidumess toimus sel aastal 25. korda. Messile oli registreerunud 205 eksponenti, sh 61 välisriikidest. Sellega on mess hoidnud viimaste aastate taset.

Lisaks messile toimus palju põnevat – tehti teatavaks konkursi „Aasta kokaraamat 2017” võitja, valiti noorkokk ja aasta kokk, toimus kooli- ja lasteaiatoitlustajate teabepäev. Leivaliidu eestvedamisel selgus parim leivategija ja aasta kondiiter.

Valiti aasta kokk

Tallinna Toidumessil selgitati välja aasta kokk, kelleks osutus Piret Pusse Estonia Resort Hotel & Spa restoranist Noot. Teise koha saavutas Maksim Žolobov restoranist Ribe ning kolmanda Roman Sokalski 22 Family Resto.Võistlusega tahavad nii korraldajad Eesti Peakokkade Liit kui ka Profexpo OÜ tõmmata tähelepanu kvaliteetsele Eesti köögile ja restoranikultuurile. Eriline rõhk on ka Eesti toidul, kuna võistlustel kasutatav toidukorv on traditsiooniliselt koostatud peaasjalikult eestimaistest toorainetest. Võistlejad saavad näidata žüriile ja pealtvaatajatele innovaatilist mõtlemist ja rõhutada kohaliku tooraine kokkusobimist maailmatrendidega.Võitja pakkus oma võistlusmenüüs viit Eesti Vabariigi sünnipäevapeoks sobilikku suupistet, mis tutvustaksid Eestit. Pearoaks Ahvena ballotine munavaibaga, lillkapsa-vanillikreemi, kartuli tsepeliini spargelkapsa-toorjuustu täidisega kamajahu paneeringus, koores hautatud kapsarull tatra, jõhvika ja rohelise sibula täidisega, kalasaba krõps, valge veinikaste, spinatiõli ja porgandi-õuna moosi. Desserdiks valmis Eesti musta vormileiva fondant tumeda šokolaadi südamikuga, õunavaip, Eesti käsitööõlu jäätis, vanillikaste, aniisisiirupis hautatud maasikad, karamelliseeritud metspähklid.

Parimaks noorkokaks sai Andra Holland Pärnumaa Kutsehariduskeskusest.

Selgus ka parim kondiiter

Aasta Kondiiter 2017 võistlus oli individuaalne ja selle tiitli omanikuks sai Kadri Reinach, Eest Leivatööstus AS. Teise koha sai Susanna Rättäri, Timo Kyllinen OY ja kolmanda koha omanikuks Katrin Allas, Koogiparadiis OÜ.Lõppvooru jõudnud viis finalisti pidid valmistama kaks maitse ja sisu poolest identset torti. Võistluse teemaks oli “Eesti Vabariik 100” ja aega torte teha oli neli tundi.

Aasta leivategija tiitli pälvis Heikki Hallikk, Päts OÜ’st.

Parimaks kokaraamatuks hindas messižürii koogiraamatu “Nostalgilised tordid ja koogid”, mille autorid on Eva Pärtel, väljaandjaks Ajakirjade Kirjastus.

Toidumess 2017
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960