Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 11. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL-i põllumajandusministrid arutlevad ÜPP tuleviku teemal

EL-i põllumajandusministrid arutlevad ÜPP tuleviku teemal
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
11. – 12. detsembril toimub Brüsselis Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise viimane põllumajandus- ja kalandusministrite kohtumine, mida juhivad maaeluminister Tarmo Tamm ja keskkonnaminister Siim Kiisler. Põllumajandusteemadest olulisim on 29. novembril Euroopa Komisjoni avaldatud teatis toidutootmise ja põllumajanduse tuleviku kohta.

"Eestil on au alustada läbirääkimisi ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) tuleviku üle Euroopa Liidu Nõukogu tasandil," sõnas maaeluminister Tarmo Tamm. "ÜPP teatis kirjeldab ühise põllumajanduspoliitika tuleviku olulisimaid teemasid," lisas minister. millised on komisjoni teatisele tuginedes ÜPP tuleviku peamised strateegilised murepunktid ja kas teatises on käsitletud kõiki 2020. aastale järgneva ÜPP peamisi küsimusi ja väljakutseid.

Ühine põllumajanduspoliitika mängib Euroopa inimeste igapäevaelus olulist rolli, aidates tagada näiteks toiduga kindlustatuse, tööhõive maapiirkondades jne. Vaatamata eelarve osakaalu järjepidevale vähendamisele on ÜPP pidevalt edasi arenenud ja oma mõjuulatust suurendanud. Teatises märgitakse, et ÜPP peab muutuma lihtsamaks, lähenema keskkonnameetmetele terviklikumalt ning pöörama suuremat tähelepanu teadmussiirdele, innovatsioonile ja riskijuhtimisele. Oluline on tagada põllumajandussektori sissetulekud ja jätkusuutlikkus ning kindlustada põlvkondade vahetus ja noorte kaasamine põllumajandusse. Teatises rõhutatakse ka ÜPP teise samba ehk maaeluarengu poliitika tähtsust, sest just selle abil on võimalik tegeleda maapiirkondade ja põllumajandussektori probleemidega. ÜPP lihtsustamise osana koostatakse mõlemat sammast hõlmavad strateegiakavad, millega EL tasemel lepitakse kokku eesmärgid, kuid liikmesriikidele jääb senisest tunduvalt rohkem vabadust ja vastutust läbi poliitika rakendamise seatud eesmärkide saavutamisel.Kohtumisel ootab eesistujariik Eesti liikmesriikide seisukohti järgmistes küsimustes:

Muude punktide all antakse ülevaade biotehnoloogia teemalisest konverentsist, sigade Aafrika katku teemalisest konverentsist ning ebaausate kauplemistavadega seotud teemadest.Maaeluministrit saadavad nõukogus Maaeluministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Marko Gorban ning eurokoordinatsiooni osakonna juhataja Madis Pärtel.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960