Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 13. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumajandustootmine on madalseisust üle saanud

Sarnaselt piimasektorile on paranenud sealihasektori olukord
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Maaeluministeeriumis koostatud põllumajandussektori 2017. III kvartali ülevaatest selgub, et tänavu on sigade ja lindude arv kasvanud ning veiste arv püsib stabiilsena. Samuti on piima kogutoodang alates juunist võrreldes mullusega igakuiselt suurenenud.

„Piimaturu seis on tänavu murdnud välja mullusest madalseisust ja muutunud oluliselt optimistlikumaks: toodangu näitajad on kasvanud rekordilisteks ning põllumajandustootja saab piima eest paremat hinda,“ ütles maaeluminister Tarmo Tamm.

„On näha, et turuolukorra paranemine nii piimanduses kui ka lihatootmises koos valitsuse tänavu taastatud üleminekutoetustega andis tootjatele värsket hingamist ja kindlustunnet tootmise jätkamiseks ja arendamiseks,“ lisas minister.

Eestis oli 30. septembri seisuga 258 000 veist, 291 000 siga, 94 000 lammast ja kitse ning 2 166 000 lindu. Eelmise aasta sama ajaga võrreldes oli sigade arv suurenenud 7% ja lindude arv 8%, veiste arv püsis stabiilsena ning lammaste ja kitsede arv oli 3% vähenenud.

Piima ja piimatoodete turuolukorra paranedes on selle aasta üheksa esimese kuu jooksul piimalehmade arvu langus Eestis peatunud ning stabiliseerunud 86 500 looma juures.

Sarnaselt piimasektorile on paranenud sealihasektori olukord. Selle aasta üheksa kuu jooksul on sealiha kokkuostuhind olnud kõrgem kui kahel viimasel aastal, mille tulemusel on ka põrsaste sündivus suurenenud ning viimased kolm kvartalit järjest on sigade arv kasvanud.

Põllukultuuride kasvupind oli 2017. aastal Statistikaameti esialgsetel andmetel kokku 665 000 hektarit, mis on 1% väiksem kui eelmisel aastal.

Maaeluministeeriumi ja Statistikaameti koostöös prognoositi teravilja kogusaagiks sel aastal 1,167 miljonit tonni, mis on eelmise aasta kogusaagist 25% suurem.

„Vaatamata mullusest suuremale saagile oli hooaeg taimekasvatajale raske. Jaheda kevade tõttu venis taimede kasvuperiood pikemaks ja viljad valmisid hiljem. Põllukultuuride saagi koristust segas tavapärasest sademeterohkem suve lõpp ja sügise algus. Kõik see jättis jälje saagi kvaliteedile,“ tõdes Tamm.

2017. aasta kiirstatistika alusel on põllumajandusettevõtete müügitulu kolmandas kvartalis suurenenud tulenevalt taimekasvatustoodangu mahu suurenemisest ja loomakasvatussaaduste tootjahindade tõusust. Kokkuvõtteks on põllumajandusettevõtete 2017. aasta kolmanda kvartali majandustulemused paremad kui eelmisel aastal: põllumajandustoodete müügitulu ületas nende tootmiseks tehtud kogukulusid 7% ja toodetud puhas lisandväärtus ületas tööjõuühiku kohta tehtavad tööjõu kulud, mis näitab, et suurenes ka tööjõutootlikkus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960