Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. detsember 2017

Taani põllumajandusajaloo suurim pankrotijuhtum sai lahenduse

Taani põllumajandusajaloo suurim pankrotijuhtum sai lahenduse
Autor: google maps
Märtsis oli Taani tuntud suurpõllumees Bøje Nedergaard Pedersen, kelle farmi on ka Eesti piimatootjad külastanud ning kelle tehtust õppinud, sunnitud välja kuulutama oma Tinghøjgaard’i farmi pankroti.

Poole aasta jooksul ei leitud Taanist uut omanikku, mai kuus näitasid oma ostuhuvi üles Rootsi, Saksamaa ja Hollandi firmad aga tehinguni ei jõutud.

Pankrotivara hinnaks määrati 23 miljonit eurot. Selle nädala teisipäeval laekus vaid 1 pakkumine Taani krediidipangalt Nykredit, kes oli nõus välja käima 19 miljonit eurot.Taani ajaleht Berlingske vahendab, et Pederseni perefirma on koormatud peaaegu 27 miljoni euro suuruse võlaga. Taani põllumajanduse ajaloos on see seega üks suurimaid pankrotte.

Peamine võlausaldaja, peale Nykredit’i, oli veel Jyske Bank.  

Ajaleht Nordjyske aga kirjutab, et Nykredit’it ei huvita põllumajandus ja ta alustab koheselt uue omaniku otsimist. Selle mõtte edusse aga ei usuta, sest siiani ei ole ju õnnestunud kallist tootmiskompleksi müüa, seda siis ka soodsamatel tingimustel.Taanis Himmerlandis asuval talul on 1000 hektarit maad, 14 hoonest koosnev tootmiskopmpleks ja 1100 holsteini tõugu piimalehma, kelle keskmine aastatoodang on olnud 9 600 kilo.Talu peremees Bøje Nedergaard Pedersen on Põhja-Jüütimaa põllumajanduskooli juht ja Agri Nordi liige. See on ettevõte, mis õpetab põllumajandustootjaid muu hulgas majandust mõistma.Raske aeg on olnud ka teistel Taani suurpõllumeestel. Nii on pidanud sel aastal pankroti välja kuulutama ka põllumajandustootja Bernhard Mortensen ja piimatootja Bart Pelgröm, kes valiti Taani aasta põllumajandustootjateks 2015. aastal.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616