Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 27. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÜPP läheb maksumaksjale maksma vaid 30 senti päevas iga kodaniku kohta

ÜPP läheb maksumaksjale maksma vaid 30 senti päevas iga kodaniku kohta
Foto: Postimees/Scanpix
18.-19. detsembrini toimus Brüsselis Euroopa Komisjoni konverents „Põllumajandussektori väljavaated 2018“.

Konverentsil esines põllumajandusvolinik Phil Hogan, kes tutvustas ÜPP tuleviku teatist. Konverentsil rääkis ka eelarvevolinik Günther Oettinger, kes rõhutas oma sõnavõtus, et ka tulevikus on ÜPP EL eelarve keskne osa.

ÜPP on selles eelarves olnud algusest peale, samuti on esimese ühise poliitikaga. Ilma põllumeesteta ei saa looduslikke ressursse hoida, sest põllumehed kasutavad suurt osa maast. Kuigi meil on atraktiivsed suurlinnad, siis ka maapiirkonnad peavad olema atraktiivsed elukohad. EL eelarve kujundamisel on kaks suurt väljakutset: ÜK lahkumine ja sellega seotud eelarve vähenemine; teiselt poolt on mõistlik teatud ülesanded täita EL tasemel, nagu nt piirikaitse. ÜK lahkumine tähendab 40 miljardi euro kadumist ja uued ülesanded nõuavad 10 miljardit eurot täiendavalt.

Tänase EL eelarve rahastamise taseme juures (1% SKP-st) kõiki ülesandeid täita EL ei suuda, mistõttu tuleks pingutada, et sissetulekuid suurendada. Oettinger ütles ka, et ta on Hoganiga tihedas kontaktis – ÜPP eelarve kärped tulevad mõistlikud. Eelarvevolinik usub, et ÜPP andmine tagasi liikmesriikide pädevusse oleks vale tee.

ÜPP läheb EL maksumaksjale maksma vaid 30 senti päevas iga kodaniku kohta – kuid kahjuks see fakt on väga vähe tuntud. Selle 30 sendi eest tagab ÜPP kõrgel tasemel toiduained lauale. Volinik märkis ka, et põllumajanduses nagu teisteski sektorite toimub digitaalne revolutsioon. Ta avaldas muret, et ÜPP vastu toimuvad suured rünnakud, millele tuleb vastata, et kaitsta tugeva poliitika jätkumist.

Kritiseeritakse, et ÜPP on liiga kallis, see on liiga bürokraatlik. Lihtsustamine on tulevikus oluline teema. Kritiseeritakse ka toetusi suurtele tootjatele – volinik rõhutas, et selles osas on Euroopa väga mitmekesine, peame suutma selgitada, miks suuremad ettevõtted toetusi vajavad. Kritiseeritakse ka põllumajanduse jätkusuutlik-kust ja keskkonnasõbralikkust. Õhus on ka mure loomade heaolu pärast. ÜPP liigub tugevas vastutuules, peame seda tunnistama, et seda lahingut võita. Samuti tuleb leida vastused kriitikale.

Oettinger ei toeta ka esimese samba kaasrahastamist, see lisaks keerukust ning oleks suur väljakutse vähemjõukatele inimestele. See ei annaks ka maksumaksjatele midagi. Kuigi ÜPP kärbetest ei pääse, siis struktuur peab alles jääma, ütles eelarvevolinik lõpetuseks.

Konverentsi kõik ettekanded leiab Euroopa Komisjoni kodulehelt.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960