Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Oilseeds avas talveseminaride hooaja

Fotod: Oilseeds avas talveseminaride hooaja
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Tänavuste talveseminaride hooaja avas Oilseeds Trade AS, kes korraldas põllumeestele infopäevad Tartus ja Märjamaal. Esimesed infopäevad meelitasid kohale pea 250 põllumeest.

Infopäevade kava oli tihe ja huvitav. Oilseeds Trade juhatuse liige, müügijuht Meelis Fink peab möödunud aastat keeruliseks, samas saadi raskete olukordadega hästi hakkama ning kasu said nii põllumehed kui firma.

Ettevõtte majandusaastaaruandest selgub, et Oilseeds Trade ASi mahud 2016. aastal veidi kahanesid, see oli tingitud eelkõige väiksemast teravilja kogusaagist. Kuigi kogu Eesti teraviljasaak väheses pea 40% võrreldes 2015. aastaga, siis Oilseedsi poolt käideldud teravilja maht vähenes ainult 13%.

2016. aastal oli kontserni müügitulu 31,5 miljonit eurot. Aasta lõpetati korraliku kasumiga – ärikasumiks kujunes 1,14 miljonit eurot.„Meie kaubamaht oli 2016. aastal 160 000 tonni. Hea meel on selle üle, et logistika toimis väga hästi nende kaubamahtude juures,“ ütles Fink. Ühe huvitava faktina tõi ta välja selle, et müügimahtusid tõstis ka kanepiseemne müük. „Oleme ELis suurimad õlikanepi kasvatajad ja me saime ka möödunud aastal päris palju müüa kanepiseemet meie põllumeestele.“

Fingi sõnul oli tänavune aasta raske nii põllumehele kui müügifirmadele. „Siin oli ilmal suur roll. Põllule jäi nii hernes, uba, kui ka teravili. Siiski on põllumehi, kes saavad olla aastaga rahul, sest on ise teinud tarku otsuseid. Eelkõige on abiks olnud see, et põllumees sai paremat vilja müügihinda, kui suutis hinnad õigel aja lukku lüüa,“ rääkis Fink.

Ta lausus, et tema arvates on siiski kindlam kasvatada uba, kui hernest. „Aastad on erinevad ja igal aastal ei pruugi nii halbu olusid olla. Meie tegime möödunud hooajal kollase herne müügilepinguid poole vähem, kui ülemöödunud. See oli meile omamoodi ka õnneks, sest planeeritud 6000 tonnine hernelaev jäi tulemata. Pidime müüma herne pea veerandi võrra turuhinnast odavamalt. See tekitas meile 1,5 miljonilise augu rahavoogudes. Aga olen kindel, et kõik sellega tekkinud probleemid saab lähiajal lahendatud,“ lausus ta.Fink täiendas, et kui põllumees kurdab, et pole õiget oa sorti, mida kasvatada, siis nemad müüvad sordi ’Kontu’ seemet. Selle sobivust just tänavusse aastasse kinnitas ka infopäeval esinenud Kristjan Runtal Jaagumäe Talust.

Põllumees saab olla rahul ka sellega, et Oilseeds Trade võttis tänavusel raskel hooajal turustusriskid enda kanda. „Meil on ka hea meel öelda, et me ei teinud möödunud hooajal kellelegi trahve oa lepingute täitmata jätmise eest,“ tõi näitena välja Fink.

Seminaripäeval sai kuulda veel kaaliumi olulisusest teraviljakasvatusel, Jaagumäe talu kogemustest oakasvatusel, taimekaitsevahendite ja mesilaste suhtest ning loomulikult infot uue tehnika, väetiste ja taimekaitsevahendite kohta. Lisaks räägiti viljabörsil toimuvast. 

Mõlema seminaripäeva lõpus loositi osalejate vahel välja ka kasulikke auhindu. Fortuuna tahtel said Lechleri tuulemõõtja endale Göran Raus Vidriku talust ja Atte Alftan Massiaru POÜst ning 200 kg kaaliumsulfaati K-Leaf võitsid Lembit Lillemets FIE ja Uno Kraam Mindrello Grupp OÜst.

Oilseedsi infopäev Märjamaal
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960