19. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Piimahinnad tõusid 14 kuu kiireimas tempos

Börs: Piimahinnad tõusid 14 kuu kiireimas tempos
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: tugev euro ja madalad hinnad tekitavad nisukasvatajatele peavalu; ülemaailmne nisutootmine väheneb; piimahinnad tõusid 14 kuu kiireimas tempos; Euroopas piimahinnad tõusid; nafta ja bensiin odavnesid.

Tugev euro ja madalad hinnad tekitavad nisukasvatajatele peavalu

Euroopa teraviljaturud on jätkuvalt surve all, sest euro on viimasel ajal tublisti tugevnenud ning konkurents eksportturul on väga suur, vahendab agrimoney.

Nüüdses on Pariisis kaubeldava toidunisu hind langenud stabiilselt juba juulist saati. Võrreldes tippudega on hind kukkunud tonni kohta 34 eurot.

Hinnalangus ei ole aga jätkuvalt piisav, et Euroopa toidunisu võiks ülejäänud maailma eksportturul arvestatavalt konkureerida. Tõsi, Euroopas on ka siseturg suur ning kõik nisu siiski müümata ei jää.

See, kui palju suudab Euroopa Liit tänavu nisu eksportida, on jätkuvalt kuum teema. USA põllumajandusministeerium prognoosib, et ELi nisueksport ulatub peaaegu 27 miljoni tonnini. Teised on veidi pessimistlikumad.

Pariisi toidunisu odavnes nädalaga 1,7 protsenti, 155,75 euroni tonnist ning jõudis viimase poole aasta madalaima tasemeni. See tähendab, et tootmiskuludega võrreldes on toidunisu tonnihind 10 euro võrra kõrgem.

Pariisi toidunisu viimase 12 kuu hind.
Foto: Allikas: barchart

Viimase paari nädala jooksul on järsult odavnenud ka Chicagos kaubeldava nisu hind. Ka see surub Euroopa hindasid alla.

USA põllumajandusministeerium (USDA) teatas, et nende hinnangul on selle aasta talinisu külvipindala 32,6 miljonit aakrit. See on ajaloo üks väiksemaid numbreid, aga turud ootasid veelgi madalamat näitajat.

Euroopa nisuturgu surub alla ka tugev euro. Valuuta on nädalaga kallinenud 2 protsenti ja alates novembrist 5,5 protsenti. Selle aasta alguses jõudis euro dollari suhtes kolme aasta tippu. Euroopa nisu on järjest vähem konkurentsivõimeline.

Ülemaailmne tootmine siiski väheneb

Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC) aga teatas, et maailma nisutoodang peaks 2018-19 hooajal langema esmakordselt kuue aasta jooksul.

IGC teatas, et maailma nisutoodang saab nende hinnangul olema 742 miljonit tonni. Võrreldes eelneva aastaga oleks langus 35 miljonit tonni.

Nisuturud on aga surve all, sest ajaloolisi numbreid vaadates on tegemist suuruselt kolmanda nisusaagiga. 2017-18 hooaja toodang peaks ulatuma 757 miljoni tonnini, mis on kõigi aegade rekord.

Teistest toorainetest kallines USAs mais 1,1 protsenti ja buššel maksis reedeks 3,53 dollarit. Töötlemata riisi hind tõusis 0,5 protsenti ja kvintali eest tuleb välja käia 11,58 dollarit. Kakao tonnihind tõusis 0,8 protsenti, 1944 dollarini.

Euroopa rapsiseemnete tonnihind langes 2,5 protsenti, 343,75 euroni.

Piimahinnad tõusid 14 kuu kiireimas tempos

Piimahinnad kallinesid sellel nädalal toimunud GlobalDairyTrade oksjonil viimase 14 kuu kiireimas tempos, sest Uus-Meremaa tootmisega seotud mured on süvenenud.

Piimahinnad tõusid teisipäeval toimunud oksjonil 4,9 protsenti, mis on kiireim tõus alates 2016. aasta novembrist. Tänavu on piim kallinenud lausa 7,2 protsenti.

GlobalDairyTrade oksjoni hinnamuutus.
Foto: Allikas: GDT

Kõik kuus suuremat toodet, mis oksjonil esindatud on, tõusid. Kõige enam kallines või, mis lisas 8,8 protsenti. Täispiima pulbri hind tõusis aga 5,1 protsenti, mis oli prognoositust tunduvalt kiirem tõus.

Maailma suurima piimatootja Uus-Meremaa ilm on viimasel ajal olnud väga ebasoodne. Riigi suurim piimaturu kooperatiiv Fonterra prognoosib, et tootmine langeb hooajal (2017-18) kokku 3 protsenti (aastases võrdluses).

„Hinnalanguse tekitas Uus-Meremaad tabanud kuiv ilm, mis mõjutas märkimisväärselt mulla niiskust ja karjamaa kvaliteeti,“ teatas Fonterra.

Euroopas kallines kooritud piima pulber 2,5 protsenti ja tonn maksab 1399 eurot. Tõsi küll, Euroopas on hinnad jätkuvalt väga madalal.

Kooritud piima pulbri hind
Foto: Äripäev AS

Nafta ja bensiin odavnesid

Brenti toornafta odavnes 0,5 protsenti, WTI kallines 0,1 protsendi võrra. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 68,69 ja 63,41 dollarit. Rotterdami 95 bensiini hind langes 0,9 protsenti ning tonn maksab 648 dollarit. Diislikütuse hind langes 0,8 protsenti, 613 dollarini.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960