Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 1. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luua Metsanduskool on sertifitseeritud metsamajandaja

Luua Metsanduskool on sertifitseeritud metsamajandaja
Foto: Äripäev AS
Jaanuarikuu keskel väljastas sertifitseerimisettevõte BM-Trada Luua metsanduskoolile PEFC metsamajandamise sertifikaadi. Sellega kinnitab sertifitseerija, et kooli tegevus metsade majandamisel vastab rahvusvaheliselt tunnustatud standardile.

„Nüüd on meie tegevuse ka sõltumatu osapool üle vaadanud,“ rääkis Luua metsanduskooli metsaülem Peep Arold. „Oleme ka varem püüdnud õpetada ja tegutseda säästva metsanduse põhimõtete järgi, aga nüüd on selle ka keegi üle vaadanud ja hinnanud standardi alusel. Oma tegevusi kool muutma ei pea,“ lisas Arold.

Luua Metsanduskool majandab ligi üheksat tuhandet hektarit metsamaad, metsad asuvad nii kooli ümbruses Jõgevamaal kui Pärnumaal Tihemetsas. Varem kooli metsad sertifitseeritud ei olnud. „Maailmas tõuseb järjest nõudlus sertifitseeritud puidu järele, nii oli ka koolil kasulik see protsess läbi teha. Näiteks ka graanulitootjad nõuavad täna vastava märgisega puitu,“ selgitas Arold.PEFC on ülemaailmselt levinud metsade sertifitseerimise standard, mis asutati 1999.aastal peamiselt väike- ja keskmise suurusega metsaomanike metsade sertifitseerimiseks. PEFC metsamajandamise sertifikaat näitab, et metsaomanik majandab oma metsi keskkonnasõbralikult ja säästlikult ning täidab metsamajandamise standardi nõudeid sh jälgitakse metsas toimuvaid arenguid, seistakse selle eest, et uus metsapõlv kasvama saaks, jälgitakse metsade tervislikku seisundit ning säilitatakse loodusliku mitmekesisust.PEFC sertifitseerimise märksõnadeks on veel sotsiaalsete, kultuuriliste, keskkonna ning majanduslike hüvede hoidmine ja säilitamine.Sertifitseerimisprotsessi tulemusena on nüüd säästvat metsamajandust tõendava sertifikaadiga kaetud suurem osa Haridus- ja Teadusministeeriumi valitsemisalas olevatest metsadest. Säästlik metsade majandamine ei ole meie koolides vaid teoreetiline õppeaine, vaid ka praktikas ellu viidav põhimõte.

Luua metsanduskooli PEFC sertifikaat kehtib 2023. aastani, selle aja jooksul toimuvad regulaarselt vaheauditid.. 

Kooli PEFC sertifikaadi detailid leiab SIIT

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960