Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 14. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA mures petturitega: 18% pakkumustest võib olla eelneva kokkuleppe riskiga

PRIA mures petturitega: 18% pakkumustest võib olla eelneva kokkuleppe riskiga
Foto: Postimees/Scanpix
Järjest enam jõuavad avalikkuse ette uudised avastatud toetustpettustest. Paljudel juhtudel on nende sisuks erinevad manipulatsioonid 3 hinnapakkumisega hangete läbiviimisel.

Sisuliselt on tegemist olukorraga, kus hanke võitjaga on tehingud taotlejale kasulikel, kuid Euroopa maksumaksjale kahjulikul viisil kokku leppinud. Kui kolm pakkumist ei ole võetud ausat konkurentsi kasutades, siis toob see endaga sageli kaasa ka hindade paisutamise ning omafinantseeringu peitmise toetussumma sisse. Nii  õnnestub mõnel taotlejal finantseerida oma projekti isegi 100% ulatuses selliselt, et endal omaosalust tasuda ei tulegi. See toob aga kaasa olukorra, kus mõned taotlejad on toetuste rahakotist saanud alusetult suurema toetuse, samas kui paljud  teised taotlejad on ehk just nende kuritarvitajate tõttu toetustest üldse ilma jäänud.

Probleemide sagenemise tõttu tegi PRIA 1000 pakkuja ja nende tehtud 4300 pakkumise põhjal riskianalüüsi uurimaks, kui suurt ohtu 3 hinnapakkumuse manipulatsioonid kogu toetuseelarvele kujutavad. Riskianalüüsi tulemused on murettekitavad. Võitnud pakkumustest on vähemalt 18% eelneva kokkuleppe riskiga! Kusjuures oluline on märkida, et nendel juhtudel ei ole enamasti toetuse taotleja  pakkujatega formaalselt seotud ja ka pakkujad ise pole omavahel seotud. Pakkujate hulgas on PRIA tuvastanud ka variettevõtte tunnustega pakkujaid, mis ilmselgelt ei ole konkursil osalenud võitmise kavatsustega.

Kuidas edasi? Kuigi PRIA kogemused aitavad järjest enam selliseid võimalikke skeeme juba eos ära tunda, oleme maaeluminister Tarmo Tamme initsiatiivil koostöös Maaeluministeeriumiga lisaks arutamas mitmeid muudatusi, mis aitaksid ka juba seaduste ja määruste tasandil 3 hinnapakkumusega manipuleerimise võimalusi vähendada. Kõige enam saavad riske maandada aga taotlejad ise, tagades, et pakkumused võetakse ka tegelikult konkureerivatelt teenusepakkujatelt, kellel on soov ja võimekus hange võita ning teenus osutada. Isegi kui 3 pakkumusega manipulatsioonid ei ole võimalikuks saanud taotleja initsiatiivil ja teadmisel, ei vabasta see taotlejat negatiivsetest tagajärjest, kui kahtlused peaksid tõendamist leidma. Kui parim pakkumine selgitatakse aga välja ausa konkurentsi tingimustes, loob see eeldused edukaks koostööks PRIAga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960