Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu Ülikooli botaanikaaed avas Eesti looduslike taimede osakonna

Tartu Ülikooli botaanikaaed avas Eesti looduslike taimede osakonna
Foto: Annely Lambing
27. juunil tähistas Tartu Ülikooli botaanikaaed oma katkematu tegutsemisaja 215. aastat: avati pidulikult Eesti looduslike taimede osakond ja uued infotahvlid.

Botaanikaaias avatud Eesti looduslike taimede osakond annab hea võimaluse teha Eesti vaheldusrikka loodusliku taimestikuga lähemat tutvust. Tänu Eesti geograafilisele asendile on nende taimede kasvukohad eriti mitmekesised ja hõlmavad väga eripäraseid liike.

„Tartu Ülikooli botaanikaaias hakati Eesti kohaliku taimestiku liike kasvatama eraldi osakonnas juba 20. sajandi alguses. Kohaliku floora pärismaistest liikidest on Eesti looduslike taimede osakonnas praeguse seisuga esindatud 700 ehk ligikaudu pool,“ ütles TÜ botaanikaaia juhataja Jüri Sild.

Botaanikaaed pidas juubelit
Foto: Rein Sander

„Eesti looduslike taimede osakond on TÜ loodusmuuseumi ja botaanikaaia kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks. Sellega soovime anda ülikooli pikaaegse teadus- ja hariduskeskusena oma panuse Eesti taimeliikide säilimisse ja tutvustamisse,“ ütles TÜ loodusmuuseumi ja botaanikaaia direktor Urmas Kõljalg.

TASUB TEADA

Tartu Ülikooli botaanikaed alustas tegevust 1803. aastal praeguse Vanemuise ja Tiigi tänava vahelise pargi alal. Kolm aastat hiljem viidi botaanikaed üle praegusele asukohale, kunagise linnamüüri nurga ümber rajatud bastioni vallile ja ümbrusse. 2014. aastast tegutsevad Tartu Ülikooli botaanikaaed ja loodusmuuseum ühisasutusena. Tartu Ülikooli botaanikaaed on Eesti kõige liigirohkem ja Baltimaade vanim pidevalt tegutsenud botaanikaaed.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960