Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 2. juuli 2018

Fotod: parimad viljelusvõistlejad võidureisil

Parimad viljelusvõistlejad võidureisil
Autor: Margus Ameerikas
Möödunud aasta viljelusvõistluse parimad - Kaido Kirst, Ahti Aruksaar, Avo Samarüütel, Taivo Tuusis ja Erik Paalman - said võimaluse minna uudistama Suurbritannia põllumajandust.

Sel korral oli võidureisi üheks korraldajaks Syngenta Eesti, kelle uurimiskeskusesse Inglismaal siirduti. Jealott`s Hill on Syngenta uurimis- ja arendustöö keskuseks, seal töötab üle 800 inimese, kelle tööks on uute toimeainete avastamine ja nende väljatöötamine ning katsetamine. Teaduskeskusel on ka suurim klaasmajade kompleks kogu Euroopas, mis laiub 4000 ruutmeetril. Meie tipp-põllumehed said teha keskuses ringkäigu ning näha palju huvitavaid katseid.

Veel külastati kahte farmi  -  esimesena Chilbolton Down farmi, mille peategvusharuks on lambakasvatus, seal vaadati Syngenta odra katseid. Talus on pearõhk rohumaadel, kus viljavahelduse tarbeks kasvatatakse ka otra, nisu ja liblikõielisi. Teisena külastati Ashley farmi.

Lisaks said põllumehed vaadata piirkonna kaunimaid vaatamisväärsusi, näiteks Windsori lossi.

Põhja- ja Kesk-Euroopa üks probleemsemaid umbrohte on põld-rebasesaba

Reisil osalenud Baltic Agro arendusdirektor Margus Ameerikas kommenteeris, et ka Suurbritannias on põllumeestel tänavu raskem olukord. „Suurbritannias oli kevad 1,5 kuud hilisem kui tavaliselt – kevadkülvid jäid jaheda ja vihmase ilma tõttu tavaliselt hilisemaks. Suure nuhtluse tõttu, milleks on umbrohi rebasesaba, on taliviljade kasvatamise pealt hakatud minema suviviljade kasvatamisele. Kuigi saagid on suviviljadel paar tonni hektarilt väiksemad, siis taliviljadest selle umbrohu tõrjumine on väga raske olnud. Järgnev kevadine põud on ka seal oma töö teinud ning taimekasvatajad prognoosivad tavapärasest tonni ja kahe võrra väiksemat saaki. Kui aga aastate keskmisena saadakse 8-10 t/ha, siis pole kahju katastroofiline,“ muljetas Ameerikas.

Viljelusvõistluse võitjad Inglismaal
Autor: Margus Ameerikas
Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751