Fotod: parimad viljelusvõistlejad võidureisil

Parimad viljelusvõistlejad võidureisil
Parimad viljelusvõistlejad võidureisil

Möödunud aasta viljelusvõistluse parimad - Kaido Kirst, Ahti Aruksaar, Avo Samarüütel, Taivo Tuusis ja Erik Paalman - said võimaluse minna uudistama Suurbritannia põllumajandust.

Sel korral oli võidureisi üheks korraldajaks Syngenta Eesti, kelle uurimiskeskusesse Inglismaal siirduti. Jealott`s Hill on Syngenta uurimis- ja arendustöö keskuseks, seal töötab üle 800 inimese, kelle tööks on uute toimeainete avastamine ja nende väljatöötamine ning katsetamine. Teaduskeskusel on ka suurim klaasmajade kompleks kogu Euroopas, mis laiub 4000 ruutmeetril. Meie tipp-põllumehed said teha keskuses ringkäigu ning näha palju huvitavaid katseid.

Veel külastati kahte farmi  -  esimesena Chilbolton Down farmi, mille peategvusharuks on lambakasvatus, seal vaadati Syngenta odra katseid. Talus on pearõhk rohumaadel, kus viljavahelduse tarbeks kasvatatakse ka otra, nisu ja liblikõielisi. Teisena külastati Ashley farmi.

Lisaks said põllumehed vaadata piirkonna kaunimaid vaatamisväärsusi, näiteks Windsori lossi.

Reisil osalenud Baltic Agro arendusdirektor Margus Ameerikas kommenteeris, et ka Suurbritannias on põllumeestel tänavu raskem olukord. „Suurbritannias oli kevad 1,5 kuud hilisem kui tavaliselt – kevadkülvid jäid jaheda ja vihmase ilma tõttu tavaliselt hilisemaks. Suure nuhtluse tõttu, milleks on umbrohi rebasesaba, on taliviljade kasvatamise pealt hakatud minema suviviljade kasvatamisele. Kuigi saagid on suviviljadel paar tonni hektarilt väiksemad, siis taliviljadest selle umbrohu tõrjumine on väga raske olnud. Järgnev kevadine põud on ka seal oma töö teinud ning taimekasvatajad prognoosivad tavapärasest tonni ja kahe võrra väiksemat saaki. Kui aga aastate keskmisena saadakse 8-10 t/ha, siis pole kahju katastroofiline,“ muljetas Ameerikas.

Galerii

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

LAANEKURU OÜ otsib sihikindlat TEGEVJUHTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

15. aprill 2019

Uudised