Autor: Eliisa Matsalu • 3. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes on Tallinna Sadama salapärane uus partner?

Muuga sadam
Foto: Postimees/Scanpix
Mitmesaja miljoni euro suurust investeeringut Muugale tegema hakkav MPG AgroProductioni taga on investorid Ukrainast, Venemaalt ja Inglismaalt, ütles Tallinna Sadama juht Valdo Kalm.

Möödunud nädala lõpul sõlmis Tallinna Sadam 99 aastaks lepingu ettevõttega MPG AgroProduction OÜ, kes sai koostöölepingu ja hoonestusõiguse lepingu õlikultuuride töötlemiseks ja logistikakompleksi rajamiseks Muuga sadamasse. Kompleks läheb maksma ligi 200 miljonit eurot.

Muuga sadamasse kerkib hiiglaslik õlikultuuride tootmiskompleks

Tallinna Sadama juht Valdo Kalm tunnistas, et põhimõtteliselt näppasid nad lepingu MPG AgroProductioni lätlaste käest ära. „Läbirääkimised sellisele suurele projektile käivad pikka aega, toodangumaht ulatub miljonitesse tonnidesse. Meil on väga hea meel, et investorid otsustasid logistikakompleksi teha Muugale, sest me konkureerisime ühe teise sadamaga,“ rääkis Kalm.

Tuginedes Läti uudisteportaali liepajniekiem.lv 2016. aasta lõpus kirjutatud artiklile, oli Tallinna Sadama konkurendiks Liepaja sadam Lätis. Artiklis kirjutati, et Liepaja erimajandustsooni juhatus otsustas reserveerida maatüki rendiõiguse ettevõttele MPG Agro Production, kes ehitab sinna logistikakompleksi ja kelle omanik on Küprosel registreeritud firma Bittance Limited.„Sinna seda kompleksi enam ei tule jah,“ tunnistas Kalm. „Konkurents on normaalne,“ lisas ta. Kalmu sõnul otsustasid investorid Muuga kasuks Eesti infrastruktuuri ja hea asjaajamise maine ja majanduskeskkonna pärast.Kalm lisas, et tegu on õlikultuuride väärindamise professionaalidega, kes on sel alal tegutsenud juba mitukümmend aastat. Strateegia näeb ette, et põhiosa kaubast hakkab liikuma meritsi, osa ka raudteede kaudu.

Investorid mitmest riigist

MPG AgroProductioni taga on Kalmu sõnul investorid Venemaa, Ukraina ja Inglismaa kodakondsusega isikuid. Nende peakontor asub Londonis, kuid Eesti ettevõtte emafirma on registreeritud Küprosel. Järgmistes etappides kavatsetakse Kalmi sõnul kaasata veel investoreid, peamiselt Inglismaalt.

Kalmu sõnul on osa MPG AgroProductioni investorid ehitanud ja juhtinud toiduainetetööstusi ja toiduõlikultuuride tehaseid, mis teeb nendest strateegilised investorid.

MPG AgroProduction OÜ on eelmisel aastal asutatud ja Euroopa investorite kapitalil põhinev ettevõte, mille eesmärk on rajada kaasaegne õlikultuuride töötlemise ja logistikakompleks. Ettevõtte omanik on Küprosel registreeritud firma Bittance Limited.

MPG Agro Produkcion registreeriti 2016. aaasta mais Riias. Alguses oli ettevõtte juhatuse liige Dmitri Ksenofontov, hiljem asus tema asemel juhatusse Vadim Karpezov. Ka Läti ettevõtte MPG Agro Produkcion omanikuks on Küprosel registreeritud Bittance Limited.Karpezov on Briti äriregistri andmetel 46aastane ärikonsultant, kes on elanud Londonis. Karpezovil on olnud seoseid selliste ettevõtetega 43 Bars Limited, mis on likvideeritud, ja haldusfirmaga Karbur-L Limited, mis on tegutsenud kaheksa aastat. Likvideeritud ettevõte viitab sellele, et Karpezov on kunagi investeerinud Londoni baaridesse ja restoranidesse .

Pikk leping

Tallinna Sadam sõlmis lepingu MPG AgroProductioniga 99 aastaks. Kalmi sõnul on see üks pikimaid lepinguid, mille ettevõte on kunagi sõlminud, kuigi enamasti jäävadki sadama lepingute pikkused mitmekümne aasta juurde. Seekord sõlmiti leping 99 aastaks peamiselt põhjusel, et investeering on väga suur ja ka Tallinna Sadamal on hea meel, kui neil on pikaajaline rentnik olemas. „See ei olnud väga vaidlusalune küsimus läbirääkimistes. Pikk leping oli ka meie huvi,“ ütles Kalm.

Enim tekitas Kalmu sõnul läbirääkimistel vaidlused sadama-, rendi- ja kaubatasude üle. „Arvan, et saime hea kokkuleppe. Ju see kokkulepe rahuldab mõlemaid pooli, kui juba kokkuleppele saime,“ lisas ta.

200 miljonit Muugale

MPG AgroProduction õlikultuuride töötlemise ja logistikakompleks läheb maksma ligi 200 miljonit eurot. Projekti realiseerimisel luuakse Muuga sadamasse ligi 300 uut töökohta ja kuni 1000 kaasnevat töökohta. Kompleksi koguvõimsus võimaldab töödelda 1,5 miljoni tonni toorainet aastas.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960