Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 16. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taavi Raba: Latteri lahendused on kliendikesksed

Taavi Raba
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Piimakarjakasvatajale on Järvamaal Amblas asuv Latter NT OÜ tuttav nimi, sest ollakse juba üle 15. aasta piimafarmidele sisustust tootnud ja tarninud.

Latteris võtab külastajad esmalt vastu kontorikoer Lota, kes teeb natuke peremehehäält ja siis keevitusmüra, sest töö käib ja tellimusi on palju. „Taas on piimatootjad hakanud uusi farme ehitama või vanu rekonstrueerima,“ selgitas Latter NT OÜ asutaja ja juht Taavi Raba.

Latter NT OÜ asutati 2002. aastal ja tegu on 100% Eesti kapitalil põhineva ettevõttega. „Pakume lüpsi- ja noorkarjalautadele sisustust. Lõastus, asemekatted, lägakäitlemisseadmed, jooturid, ventilatsiooniseadmed, valgustid ja uksesüsteemid – on tooted, mida farmerid meilt saavad,“ tutvustas Raba lühidalt ettevõtet.

Mitte ainult ei tarni, vaid ka toodab. „Meil on hetkel 24 töötjat ja siin Amblas asub meie tootmine ja ladu. 25-30% meie toodangust moodustab omatoodang. Põhiline on metallist tehtu, valmistame lõastust, piirdeid, väravaid, aedu, sõravärkimispukke ja söödakorve. Natuke teeme ise ka ventilatsioonilahendusi – külmlautade kardinaid, makroloonaknaid ja muud,“ rääkis Raba.

Raba sõnul on 15 tegutsemisaastat näidanud, et ühegi turu jaoks ei ole tegelikult sellist n-ö valmistoodet olemas, et sa ostad toote, paigaldad ja sobib. „Igal turul on omad vajadused ja eripärad, nii Eestis, Soomes, Hollandis kui mujal. Seepärast ongi meie kontseptsioon selline, et kui me midagi teeme, siis vastavalt kliendi vajadustele. Seepärast ostame erinevad toormaterjalid, näiteks mattide, uste, akende materjali, mitmest eri riigist sisse ning lõpptoote valmistame ja komplekteerime siin Amblas just nii nagu kliendil vaja on. Meie koostööpartnereid, kellelt materjale ostame, on 14 riigis üle maailma,“ selgitas Raba.

Latteri kaubavalikus on kõik see, mida vajab piimafarm
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Minna saab ainult paremaks. 2015. ja 2016. aasta olid Latterile ainukesed kahjumis majandusaastad kõikide tegutsemisaastate juures. Kahjumi tingis piima madal hind, mis sektori, kus nende peamine klient tegutseb, raskesse olukorda viis ja peaaegu mitte midagi ei ehitatud ei Eestis ega mujal. „Eks neid keerulisi aegu on ka enne olnud, aga siis saime toetuda sellele, et tegime müüke ja sisustasime objekte Eestist väljaspool – Soomes, Valgevenes, Venemaal. Viimane piimakriis ja Venemaa embargo viisid 2015 ja 2016 aastal sellegi võimaluse. See ongi meie äris kõige keerulisem, et sõltume piimandussektori käekäigust. Neil aastatel mängisime kõik oma asjad ümber ja valmistasime ette uusi lahendusi, et kui rasked ajad mööda lähevad, siis oleme valmis kohe pakkuma oma teenuseid,“ lausus Raba ja lisas, et see on end igati õigustanud, sest 2018. aastal loodetakse taas head käivet saada. „Planeerime oma käibeks 4 miljonit“.

Küsimusele, miks meie piimatootja Latterit eelistab, vastas ettevõtte juht, et nende peamine tugevus on see, et klient saab neilt peaaegu kõik vajamineva oma farmi. „Me ei paku ainult lüpsiseadmeid ja piimajahuteid. Me ei müü neid seepärast, et turul on olemas kindlad ja tugevad tegijad ja me tahame tööd teha 8 tundi päevas, 40 tundi nädalas, aga näiteks lüpsiseadmete remonti peab suutma teha ööpäevaringselt,“ põhjendas Raba. „Seega teeme asju mida oskame ja teeme neid hästi, järelturg on meil tänaseks olemas ja me ei näe põhjust miks rohkem laiendada sortimenti või teenuste paketti.“

Kliendikeskne lahendus, mitte tootekeskne. 2004. aastal valmis esimene Latteri poolt projekteeritud 230-pealine vabapidamisega lüpsilaut Järvamaal ja see kestab siiani, seadmeid pole vajadust olnud seal vahetada. „Meie äri sai alguse sellest, et vaja oli rekonstrueerida vanu veneaegseid lautu, siis tulid uued kontseptsioonid, näiteks vabapidamisel laudad. Ka PRIA toetustel on meie äris oma osa, sest nende toel farmid sageli kerkivadki. Nüüd on meie kliendiks nii suured tegijad, kui ka väiksemad. Lisaks piimafarmidele tegeleme veel lihaveiste, lammaste, kitsede farmide sisustamisega,“ ütles Raba.

Uste müüjana ollakse juba professionaalsete põllumeeste tuntud üle Eesti.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Kui Väätsa Agro 2014. aastal Lõõla farmikompleksi avas, siis lisaks sõnniku käitlemislahendustele, saadi Latter NT abil sinna ka lõastus, uksed, kardinad ja korstnad. Just uksed olid need, mida toona paljud farmerid uudistamas käisid. Sealne söödaladu sai endale hiigelsuured uksed ja need on seal senini hästi vastu pidanud.

„Me tarnisime sinna 4 Maxidoor ust mõõtudega 15 x 10 m, 15 x 10 m, 20 x 10 m ja 4,8 x 9,0 m. Need uksed on toodetud Suurbritannias staažika uksetootja Galebreaker’i tehases. Oleme nende ainuesindajaks Eestis, Lätis ja Soomes. Nende toodete aluseks on tugev ja vastupidav PVC-kattega struktuur koos sisseehitatud UV-kaitsega. Üheks plussiks on ka see, et uksi saab paigaldada kiirelt otse hoone välisseinale. Uksed on väga vastupidavad, suudavad läbi lasta valgust, parandada loomulikku ventilatsiooni ning tagada samal ajal kaitse ka halvimate ilmastikutingimuste eest. Ustele annab tootja pika garantii, lisaks komponentide 10-aastasele süsteemi garantiile on kõikide mootorite ja juhtsüsteemide garantiid pikendatud 5 aastani,“ rääkis Raba ukselahendusest, mis ideaalselt sobivad vilja- ja söödahoidlatele ning loomakasvatuse ja põllumajanduse üldotstarbelistele hoonetele, kus on vajalikud suured ukseavad.

Uste müüjana ollakse juba professionaalsete põllumeeste tuntud üle Eesti, kuigi on ka põllumehi, kes kvaliteetse ukse otsingul on ise jõudnud Galebreaker’i tehase lahendusteni ja siis meeldivalt üllatunud, kui nad Latter NT juurde on edasi suunatud. „Sortiment on meil tõesti lai ja iga huviline leiab just endale sobiva lahenduse, nii materjali, mehhanismide kui suuruse osas. Neid uksi on nii horisontaalselt kui vertikaalselt avanevaid, nii mootoriga kui mehhaanilisi. Üks uks võib koosneda erinevast materjalist või eri värvi paneelidest ja kui näiteks ühe paneeliga midagi juhtub, siis on võimalik seda kiirelt uuega asendada. Uksed vastavad EÜ ustedirektiivile EN-13241, neid on mugav kasutada ka tugevate tuultega päevadel ja nende vedrumehhanism on testitud taluma 10 000 toimingut. Millist täpselt valida, oleneb palju ja kus sa neid kasutad. Selleks oleme teinud oma kodulehele lihtsa juhendi, millal mingi uks sobib,“ selgitas Raba Galebreaker’i uste eeliseid tavapäraste raskete metalluste ees, kus mehhanismid kiirelt kuluvad ja vajavad sageli hooldust.

Vaata lisaks: www.latter.ee

Aastate jooksul on leitud tooted, mille kvaliteedis ollakse veendunud ning mida nüüd meie klientidele edasi müüakse. „Tootevalik on suur ja väga palju asju on reaalselt ka Amblas laos olemas. Juba lehmade seljasügajaid on mitme firma omi ja mitut värvi, erinevaid söödapiirdeid, jootjaid samuti. Viimase aasta trend on farmides LED-lambid, nende lahendusi on meil mitmeid. Müüme ka täiesti ainulaadseid soojasid kardinaid farmidele,“ tõi näiteid pakutavast tootevalikust Raba. „Meil on ka omatooteid, mis on patenteeritud, näiteks söödakorv lihaveistele või ise väljatöötatud, ka väiketootjale taskukohane, sõravärkimispukk või siis lauda avanevad katuseharjad, millega farmi ventilatsioon on loomulik.“

Eesti farmer on uuendusmeelne. Et pakkuda parimaid lahendusi, käiakse kogemusi otsimas välismaal, farme vaatamas ja uusi tehnoloogiaid uudistamas, seda sageli koos farmerite endiga. Käiakse ka messidel, kust leitakse uusi kliente ja koostööpartnereid. „Messidel tuleb käia. Maamessil oleme ikka kohal olnud. Soomes osaleme me näiteks aastas kolmel erialamessil. Soomes on meil ka oma müügimees olemas, kes väga head tööd teeb. Kliente leiame me ka läbi ehitajate, kes kuhugi midagi püsti panevad,“ rääkis Raba klientidest, kellest siiski enamik jõuab nende juurde läbi otsese suhtluse.

KOMMENTAAR:

Kõige tähtsam on tugi, mida pakutakse seadme müügiga kaasa

Trigon Dairy Farming Estonia ASi juht Margus Muld

Oleme juba üle 10 aasta koostööd teinud Latter NT OÜ ja Taavi Rabaga ja siiani oleme teenusega rahul. Kui on vaja sisustada lauta, siis on hea kui on võimalik kokku leppida ühe müüjaga. Lihtsam ja kiirem on projekteerimine, paigaldamine ja mis kõige tähtsam - hilisem seadmete hooldus. Töötajatel on vaja teada ainult ühe firma numbrit, ei ole vaja erinevate seadmete hooldamise ja remondi korral hakata nuputama, kes selle seadmega tegeleb.

Latter NT poolt pakutav kaubavalik on suur - alates ventilatsiooni lahendustest kuni lägapumpadeni välja ja lisaks veel kõik see, mis jääb sinna vahele. Seadmeid ja erinevaid kaupu võivad kõik müüja aga kõige tähtsam on tugi, mida pakutakse seadme müügiga kaasa.

Kõige keerulisem projekt on meil Latteriga olnud siiani Väätsa Agro 2300 lüpsilehma lauda vedelsõnniku lahendus - paigaldasime kolm sõnniku separaatorit ja komposteri ja seda töödeldud sõnnikut kasutame loomadele allapanuks. Siiani on sellises suuruses lahendus ainulaadne ja Latter julges selle lahenduse ja seadmed meile müüja ja on suutnud pakkuda hooldust ja remonti.

Meil on kolm separaatorit tahkesõnnikuhoidlas, neist 2 toodavad väiksema kuivainega tahket sõnnikut. Kolmas aga toodab suurema kuivainega sõnnikut, sõnniku kogumahust läheb sinna 20-30%. Seal toimub tahesõnnikust kuivsõnniku komposteerimine, kus 65 kraadi juures hävivad enamus patogeensed bakterid. Kogu protsess kestab 36 tundi. Selliselt saadud puistematerjal läheb loomade allapanuks ja on Eestis ainulaadne lahendus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960