Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 26. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Kohtus: GMO on GMO

Euroopa Kohtus: GMO on GMO
Foto: Postimees/Scanpix
Eile otsustas Euroopa Kohus, et mistahes ülitäpsete geenitehnoloogiate abil tehtud muudatustega organismid tuleb siiski GMOks liigitada.

Mutageneesi teel saadud organismid on GMO direktiivi tähenduses GMOd ehk geneetiliselt muundatud organismid. Sellest tulenevalt kuuluvad need organismid ka GMOde direktiivi alla ning neile kehtivad selles direktiivis kehtestatud kohustused.

Euroopa Kohtu otsus on vastuolus kohtu kohtujuristi arvamusega, kes jaanuaris väitis, et tuleks lubada uusi tehnikaid. Kohtujuristi tehtud ettepanek oli, et täpsete või geeni vaid osaliselt muutvate tehnoloogiate puhul tehtaks erisus ning need võiks nimetada hoopis genome editing’iks, sest tegu on pisikeste muudatustega, nii väikestega, et sellised muutused võivad tekkida ka looduslikul teel. Paraku tegi kohus seekord oma tavapraktikas erandi ja otsustas kohtujuristi soovitustest mitte lähtuda, vahendab BBC.

Haiguskindlamad taime- ja loomaliigid – uus sordiaretus­tehnoloogia on abiks

Selline lahendus ei rõõmusta teadlasi. Lõuna-Walesi ülikooli biotehnoloogia professor Denis Murphy ütles, et otsus muudab kõik uue genoomi redigeeritud organismid reguleerituks nii, nagu oleks need tuletatud klassikalisest GM-st või transgeensetest meetoditest, mis on välja töötatud 1980ndatel.

Saksamaa keemiatööstuse ühendus VCI, mis esindab selliseid ettevõtteid nagu Bayer, BASF ja Merck KGaA, märkis Reutersi vahendusel, et kohtu otsus ei soosi teaduse arengut.

VCI ärijuht Utz Tillmann peab seda otsust arusaamatuks. „Otsus ei soosi arenguid põllumajanduses, see takistab tervemate ja suuremasaagiliste taimede aretamist. Lisaks takistab see ka bioloogiliste ravimite ja biokütuste tootmist,“ sõnas Utz.

Ta rõhutas, et Euroopa Kohtu hinnang genoomi toimetamismeetodite reguleerimise kohta on vale, sest Crispr/Cas meetodeid kasutavad teadlased saavutavad samad tulemused kui tavapärase aretusega, aga palju kiiremini.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960