Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 3. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sangastes tuleb järjekordne rukkipäev

Sangastes tuleb järjekordne rukkipäev
Foto: Postimees/Scanpix
Eeloleval laupäeval leiab Sangaste lossi hoovis aset järjekordne rukkipäev, mil peetakse traditsioonilist laata, toimub koduleivakonkurss ja palju muud põnevat, kirjutab Lõunaleht.

Sangastes on läbi aegade au sees hoitud samanimelist talirukkisorti, mille Sangaste mõisahärra, rukkikrahviks nimetatud Friedrich Georg Magnus von Berg 1875. aastal aretas ja mis on siiani vanim kasvatatav aretussort Euroopas.

Kuigi 1880. aasta Pariisi maailmanäitusel anti ‘Sangaste’ rukkile kuldmedal ja 1893. aasta maailmanäitusel Chicagos aga hõbemedal, on tänapäeval selle sordi kasvatamine jäänud tagasihoidlikuks, mis aga ei vähenda ‘Sangaste’ rukki väärtust, kuna see on kvaliteetne ja külmakindel sort.

‘Sangaste’ kvaliteedist annab aimu ka asjaolu, et Kanadas kasvatatakse sama sorti ‘Kodiaki’ rukki nime all, millest valmistakse kuulsat Canadian Goldi viskit.

Väärtustamaks Sangaste kuulsat leivavilja korraldab MTÜ Sangaste Rukkiküla iga aasta augusti esimesel nädalavahetusel rukkipäeva nime kandvat meeleolukat perepäeva, mis tänavu on 4. augustil Sangaste lossi hoovis.

„Rukkipäevaga teeme kummarduse nii ‘Sangaste’ rukki kui selle aretaja krahv von Bergi ees ning teisalt tahame propageerida rukkileiba,” rääkis MTÜ Sangaste Rukkiküla juhatuse liige Mae Juske.

Sestap on rukkipäeval korraldatud ka koduleivakonkurssi, kus maitsvaima koduleiva valivad rukkipäeval osalejad ja auhinnad parimatele leivaküpsetajatele tulevad Sangaste Rukkiküla liikmetelt. Korraldajad paluvad rukkileivakonkursist osavõtust teada anda telefonil 520 5142 või tuua hommikul leib lahtilõigatult kohale.

Samuti toimub Sangaste lossihoovis kohalike toodete laat, kuhu Sangaste lossi perenaise Triin Laksi sõnul on oodata juba 60 müüjat ja kus pakutakse peaasjalikult ümberkaudsete piirkondade ehedaid tooteid.

Pisikesed külalised saavad aega veeta batuudil hüpates või vanematega üheskoos mitmesugustes töötubades osaleda.

Selle aasta rukkipäeva ajalooline sündmus leiab aset kell 13, mil antakse Sangaste lossile pidulikult üle von Bergile kuulunud grammofon.

Rukkipäeva juhib Contra ja lõõtsa tõmbab tema poeg Herbert, kes juba ka esimesed tunnustused pillimängu eest saanud. Igati kohaselt saavad kõik huvilised rukkipäeva lõpuks minna Sangaste Rukkimajja rukkirokile Waters Wheelsiga. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960