Fotod: 100 aastat Jäneda põllutöökooli

Jäneda kooli 100. aastapäev
Jäneda kooli 100. aastapäev

18. augustil tähistati Jänedal Eesti esimese keskastme haridust andnud põllumajanduskooli 100. aastapäeva.

Põhja-Eesti Põllutöökeskkool loodi Eesti Vabariigi sünniaastal ning üks selle asutajatest ning kooli kuraator oli Konstantin Päts. 1921. aastal toodi põllutöökool Tallinnast Jänedale, kus ta tegutses 2000. aastani.

Kooli ajaloo jooksul sai Jänedal diplomi 2308 agronoomi. Peale agronoomide koolitati aastatel 1933–1943 piiritusmeistreid, selle eriala lõpetajaid oli 51. Maastikukujundaja kutse sai Jänedal 298 noort. 1992. aastal reorganiseeriti toonane Jäneda sovhoostehnikum Õppe- ja nõuandekeskuseks, kus noorte õpetamise kõrval tegeleti ka täiskasvanute nõustamisega. 2000. aastal lõpetas kool oma tegevuse.
Tasub teada ka seda, et erinevatel aegadel õpetasid või õppisid koolis sellised riigimehed nagu Tõnis Kint, Kaarel Liidak, Jaan Raamot, August Miljan, Ants Käärma ja Arnold Rüütel.

 

Kooli 100. aastapäeval avati Jäneda põllutöökeskkoolis õppinud soomepoistele mälestustahvel, sest kooliga oli seotud lausa 28 soomepoissi. Samuti esitleti MTÜ Jäneda Muuseumi ja Geori Särekanno eestvedamisel kokkupandud, põllutöökeskkooli ajalugu käsitlevat raamatut „Jäneda Põllutöökeskkool 1918 – 2000 II. Eesti esimene keskastme põllutöökool 100. Uurimusi, mälestusi, saatusi“.

Helilooja Urmas Sisask tutvustas uuenduskuuri läbiteinud planetaarium-kontsertsaali ja andis kontserdi. Ja päeva lõppedes koguneti Musta täku talli koolisimmanile, et kuulata mõnusat muusikat, tantsida ja meenutada möödunud, aga ilusaid aegu.

Galerii

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised