Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 3. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIAst saab taotleda toetust maapiirkondade majanduse mitmekesistamiseks

Toetust võib saada ka loomade ostuks
Foto: Postimees/Scanpix
10.-17. septembril on ettevõtjatel võimalus taotleda PRIA vahendusel investeeringutoetust projektidele, mis aitavad mitmekesistada maapiirkondade majandustegevust väljaspool põllumajandustootmist. Alates 3. septembrist saab taotlust e-PRIAs eeltäita.

Maaelu arengukava 2014-2020 (MAK) meetme 6.4  eesmärk on maaettevõtluse mitmekesistamine ja arendamine eelkõige keskustest eemale jäävates piirkondades. Selle toetuse abil tehtavad investeeringud aitavad luua maal püsiva majandusliku baasi ning soodustavad sobivate ja atraktiivsete töökohtade loomist.

Toetust investeeringuprojektile võivad taotleda nii põllumajandusettevõtjad kui ka muude valdkondade mikroettevõtjad, kes kavandavad oma tegevust arendada maal. Lisaks on käesolevast taotlusvoorust alates võimalus toetust taotleda ka nn avaliku sektori põllumajandusettevõtjatel.

Toetust võib saada ehitisteks ja nende parendamiseks ning sinna juurde taristu rajamiseks, masinate ja seadmete soetamiseks ja paigaldamiseks, samuti rändkaupluse ja selle sisustuse jaoks jne. Abikõlblike kulutuste ning taotlejale esitatavate nõuete kohta on info meetme määruses. Selgitavat teavet pakub ka PRIA veebileht www.pria.ee ning abi saab küsida infotelefonil 7377 678.

PRIA arendusbüroo juhataja Rauno Aun soovitab taotluse eeltäitmisega e-PRIAs varakult alustada, et vajadusel jääks piisavalt aega andmeid ja dokumente täpsustada. „Taotluse täitmisega üheaegselt toimuvad infosüsteemis mitmed automaatsed kontrollid, seega on oluline, et riiklikes registrites oleksid taotlejat ja taotlust puudutavad andmed korrektsed,“ selgitab ta.

Käesoleval MAK perioodil on maaelu mitmekesistamise toetusmeetme eelarve 57 mln eurot, sellest 17 mln on eraldatud käesolevaks taotlusvooruks. Põllumajandusettevõtjatele ja avaliku sektori põllumajandusettevõtjatele on tänavu eraldatud 7 mln eurot ja  mittepõllumajanduslikele ettevõtjatele 10 mln eurot. Toetuse piirmäärad ja nõutav omaosalus projekti rahastamisel sõltuvad taotleja tegevusvaldkonnast. Toetust rahastatakse Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist ja Eesti riigieelarvest.

PRIA hindab kõiki taotlusi meetme määruses sätestatud hindamiskriteeriumide alusel, millega kehtestatakse ka hindepunktide lävendid taotluse rahuldamiseks. Toetused määratakse nõuetekohastele ja vähemalt minimaalsed hindepunktid saanud taotlustele. Kui selliste taotluste summa ületab vastava sihtgrupi eelarvet, määratakse toetused hindamisel saadud paremusjärjestuse alusel. Otsused kinnitab PRIA hiljemalt 8. veebruariks 2019.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960