Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 19. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KATSETULEMUS: biostimulaatoritel on taliteraviljale positiivne mõju

Talinisu ’Kallas’ 16.05.2018, vasakul puhtimata, paremal puhtimisel lisatud Humix SD 1 l/t.
Foto: Eesti Taimekasvatuse Instituut
Esmane tegevus korraliku saagi panustamisse on külviseemne puhtimine, fungitsiid kaitseb haiguste ja ebasoodsate talvitumistingimuste eest.

Talinisu saagikusele on väga hästi mõjunud lisaks tavapärasele suvisele haigustõrjele ka sügisel fungitsiidiga lehestiku pritsimine üsna vegetatsiooniperioodi lõpus.

Võrreldes puhtimata talinisuga andis 2018. aasta katses suvine haigustõrje enamsaaki 1 t/ha ja kui fungitsiidi kasutati ka sügisel oli enamsaak 2 t/ha.

Mitmel aastal on Eesti Taimekasvatuse Instituudis (ETKI) teraviljadel katsetatud lisaks fungitsiididele ka looduslikku päritolu biostimulaatoreid ja kasvuerguteid nii puhtimisel kui lehestiku pritsimisel. Taliteravilja pikk kasvuaeg sügisest suveni hõlmab väga erinevat ilmastikku ja mida keerulisemad on kasvukeskkonna tingimused, seda suurem on biostimulaatorite mõju olnud.

Puhtimisel lisatud biostimulaatori positiivne mõju kasvuergutina avaldub külvi kiiremas tärkamises ja juurestiku võimsamas arengus ja kasvus. Korralik juurestik võimaldab suuremat saagikust. Heas kasvujõus taim on vastupidavam kasvukeskkonna stressitingimustele ja taimekahjustajatele.

2018. aasta kasvuhooajal suurendasid talinisu ’Kallas’ saagikust puhtimisel lisatud biostimulaatorid Prolis, Bioorg VH, Humix SD. Kasvuaegse lehestiku biostimulaatoritega pritsimine annab taimele vajalikke toit- ja kaitseaineid. Biostimulaatoritega Bioorg Pro tooted, Prolis, ComCat, Dynocarb ja Chitosan tegime lehestiku pritsimist suve jooksul 2?3 korda vastavalt kasutusjuhendile, kusjuures ühte pritsimiskorda lisasime haigustõrjeks ka fungitsiidi.

Talinisu puhtimiskatse pildistatud 6.04.2018
Foto: ETKI
Sama katse pildistatud 23.04.2018
Foto: ETKI

Biostimulaatoreid saab lisana kasutada enamikel taimekaitsetöödel. Võrreldes töötlemata variandiga suurenesid talinisu saagid biostimulaatoriga puhtimisel ja pealt pritsimisel kuni 1,8 t/ha, ka mahukaalud ja 1000 tera massid olid suuremad.

Kokkuvõtteks puhtimisel kasutatud biostimulaatorid elustavad mulda ja ergutavad taime kasvu, pealt pritsimisel mõjutavad taime positiivselt just stressirohkes kasvukeskkonnas. ETKI kodulehel Taimekasvatuse Teadmussiirde Programmi raames tehtud biostimulaatorite ja fungitsiidide võrdluskatsete tulemused on peagi ETKI kodulehel kõigile kättesaadavad.

Pille Sooväli

Eesti Taimekasvatuse Instituut

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960