Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaspar Järvala: ma ei plaani osaleda järgmisel aastal Eesti künnivõistlustel

Kaspar Järvala loobub Eestis võistlemast
Foto: Aare Hindremäe
Omanimelist künniklubi vedav, Eesti üks tuntuim künnimees Kaspar Järvala on pettunud Eesti künnimeistrivõistluste tulemustes. „Meil ei ole enam tegu künnivõistlusega, nüüd on künnivõistlusel aluseks pigem suhted, kui tehnilised oskused. Meie kohtunikud väidavad, et ma ei oska künda. See on solvav,“ ütles Järvala.

Kaspar Järvala on oma head künnioskust saanud tõestada naaberriikides toimunud künnivõistlustel. 2016. aastal tuli ta esikohale Tjumenis peetud Venemaa lahtistel künnivõistlustel. 2018. aastal võistlesid Kaspar Järvala künniseltsi kündjad Priit Puuorg ja Kaspar Järvala Euroopa künnimeistrivõistlustel Venemaal Suzdalis, kus Puuorg saavutas 5. ja Järvala 19. koha.

14.-15. septembril Kehtnas toimunud Eesti künnimeistrivõistlustel saavutas Kaspar Järvala tavatrade meistrite klassis 2. koha ja Priit Puuorg sai pöördatrade klassis samuti 2. koha. Peale protokollide analüüsimist, valdas kündjaid pettumus ning meeste otsus lõpetada kündmine oli kindel. "Hindamine pole objektiivne juba mitmendat aastat. Nii suur punktide vahe esimesega ei saa kuidagi olla," selgitas Järvala. Ta lisas, et võistlusel viibinud Soome kohtunikud olid nii tema, kui Puuoru kündi kõrgelt hinnanud, pidades näiteks Järvalat esimese päeva kindlaks võitjaks. Ka pani mehi imestama, et kõigile ei kehti ühed ja samad reeglid. Näiteks ei tohi ajaliselt kauem künda kui ette on antud, aga see nõue vist kõigile ei kehti. Järvala rõhutas, et tema hinnang ei ole emotsionaalne vaid tugineb faktidele. „Et Eesti künnimeistrivõistluste võit annab võimaluse minna esindama Eestit künni maailmameistrivõistlustel, siis tuleb ka meie võistlusel hinnata nii nagu seda tehakse MMil, sama standardi alusel,“ rõhutas Järvala.

Kaspar Järvala Kehtnas künnivõistlusel
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Tulemusi vaidlustada ei saa. Peale võistlusi rändavad kohtunike protokollid kokkuvõtete tegemiseks korraldajate kätte ja kohe peale andmete sisestust toimub ka võitjate väljakuulutamine ja autasustamine. „Siin on ka selline nüanss, et olen aastaid rääkinud, et meil tuleb teha sarnased hindamislehed, nagu on MMil, kus on korrektselt kirjas: see element, see kohtunik, see võistleja jne. Hetkel on aga seal olevate andmete sisestus ja analüüs väga keeruline ja vaevaline ja nii on ka oht, et võivad tekkida sisestusvead,“ selgitas ta.

Hindamine pole objektiivne. Kaspar Järvala sõnul on ta eelnevalt rääkinud, et meie võistlust peavad hindama väliskohtunikud. Ta on seda meelt, et võistlust toetavad firmad leiaks ressursi, et tuua Eestisse 2-3 välismaa kohtuniku. „Meie kohtunike ma ei süüdista, inimestena on kõik super toredad.

Aga mulle on tõesti jäänud mulje, et meie korraldajad pelgavad tuua erapooletuid kohtunikke. Minu arust on siin probleem selles, et meie kohtunikud saavad vähe koolitusi, nad näevad n-ö selgeid vigu ja oskavad seeläbi oma hinde panna, kui aga künnid on võrdselt head, siis tuleb osata näha juba iga pisematki detaili ja võtta need hindamisel aluseks. Inimeste suhted ja omavaheline sümpaatia ei saa olla tehnilise ala juures kriteeriumiks,“ ütles Järvala. Ta täiendas, et lisaks on veel üks teema, millele tuleks mõelda. See on nimelt see, et maailma tippkündjatel on enamusel künnitreenerid, kes neid juhendavad. „Meil see võimalus puudub. Ka saavad  MMil võistlejad pikalt harjutada nii oma kodumaal, kui võistluspaigas.“

Samas möönis Järvala, et tema võidud on tulnud raske tööga ja ta ei eita, et peaks rohkem harjutama. Parimaks harjutamiskohaks on võistlused. Nii on saanud meie tippkündja, kelle oskusi meil ei hinnata, kutseid lisaks Venemaale, Hollandist, Šotimaalt ja Iirimaalt. Homme võistleb Kaspar Järvala Eesti kündi esindades, taas oma võistlemiskulusid ise kandes, Soome künnimeistrivõistlustel. „Võistlused toimuvad 28.-29. septembril Soomes Someros. Soomes on pikad traditsioonid künnivõistluste korraldamisel, sealne riiklik künnivõistlus toimub juba 65. korda. Ja osalejaid on 21 ning nagu MMil küntakse ka Soomes nii kõrrepõldu, kui rohumaad,“ sõnas Järvala. Ja lisas, et läheb sinna juba sel põhjusel, et on tundnud sealsete künnikohtunike positiivsust ja on neile ausa tagasiside eest tänavustel Eesti võistlustel tänulik.

Ja 25. oktoobril osaleb Kaspar Järvala tavaatrade klassis Läti künnimeistrivõistlustel Jelgavas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960