Eesti läheb üle uuele üleeuroopalisele mootorikütuste tähistamise süsteemile

Edaspidi märgib diislipüstolit kõikjal ruut ja bensiinipüstolit ringi tähis.
Edaspidi märgib diislipüstolit kõikjal ruut ja bensiinipüstolit ringi tähis.

Bonnis 18.-19. oktoobril toimunud Euroopa Kütusefirmade Ühingu (UPEI) sügiskonverentsil tehti kokkuvõtteid uue kütuste märgistuse süsteemi kasutuselevõtust Euroopas. Edaspidi märgib diislipüstolit kõikjal ruut ja bensiinipüstolit ringi tähis.

Konverentsil käsitleti kütuseturu jaoks olulisi teemasid, nagu üleminek alternatiivkütustele, CO2 emissiooni pidurdamine, EU liikmesriikide aktsiisipoliitika ja  kütuste kvaliteedi direktiiv. Lähituleviku muudatustest puudutab meid enim kindlasti uus kütuste märgistamise süsteem. Seni on Eestis hästi käsitletud biokomponendi markeerimist, mis leiab aset 2019. aasta kevadel. Käsitlemata on aga kütuse liigiti visuaalset lihtsat eristatavust käsitlev pool ning see, et tegemist on üleeuroopalise muudatusega.

“Uus ühtne märgistus muudab eestlastele lihtsamaks õige kütuse leidmise välismaa tanklates. Edaspidi ei pea teadma, et näiteks Poolas tähistatakse diislikütust lühendiga ON ja Prantsusmaal bensiini lühendiga SP. Tänu UPEI’le märgib diislipüstolit edaspidi kõikjal ruut ja bensiinipüstolit ring. Olerexi tanklatesse ilmuvad uued kütuseliikide tähised lähiajal täiendades olemasolevat tähistust,” rõhutas Olerexi aktsionär Antti Moppel.

UPEI president Brian Worrall märkis, et uus süsteem on liikmesriikides hästi vastu võetud. “Uue süsteemi eesmärk on ühtlustada kütuste märgistus kõikjal üle Euroopa. UPEI seisab läbi oma liikmete hea selle eest, et uus märgistus jõuaks õigeaegselt kõigi liikmesriikide tanklatesse,” märkis ta.

Uus märgistus võeti kasutusele 28 Euroopa Liidu riigis, samuti Norras, Islandil ja Liechtensteinis. Lisaks veel Makedoonias, Serbias, Ðveitsis ja Türgis. Märgistus saab olema uutel sõidukitel ning bensiini, diisli, gaasi (vesinik, CNG, LNG, LPG) tankurite peal kõikjal Euroopa tanklates alates 12. oktoobrist 2018. Kuni selle kuupäevani kestab üleminekuperiood, kus kütusemüüjad saavad uut märgistust tutvustada.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

LAANEKURU OÜ otsib sihikindlat TEGEVJUHTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

15. aprill 2019

Uudised