Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 30. oktoober 2018

Fotod: Alta Advantage Tour 2018

Alta Advantage Tour'il käinud Eesti grupp
Foto: Dimedium AS
Suve viimastel päevadel külastasid AS Dimediumi eestvedamisel kaheksa piimatootmisentusiasti Eestist Wales’i farme Suurbritannias.

Üle Euroopa ligi 200 edumeelset piimatootjat uudistasid kokku kuut erinevat 300-2300 lehmaga piimafarmi. Lisaks külastustele osaleti neljal intensiivsel koolituspäeval mitmetel lühiseminaridel ja töötubades.

80% farmidest oli farmijuhtimine üles ehitatud Dairy Comp 305 karjahaldustarkvarale, mis farmerite sõnul on oluliselt lihtsustanud nii loomakasvatusjuhi kui veterinaari tööd. Sama programmi on kasutusele võtnud juba ka mitmed Eesti juhtivad piimatootjad. Kõikides külastatud farmides oli kasutusel innaavastussüsteem Alta CowWatch.

Sõrahooldus -ja tervis;

Suguselekteeritud aretusmaterjali kasutamine;

Vasikate ja noorloomade söötmine ning pidamine;

Taastootmisstrateegiad;

Üleminekuperiood lehmadel;

Kasumlikkus;

Farmihaldustarkvara osatähtsus farmi juhtimisel;

Karja aretusplaan ja strateegia.

Eesti piimatootjates tekitas eelkõige üllatust skreeperite puudumine. Sõnnik lükati välja traktoriga ajal, mil lehmad viibisid lüpsiplatsil. “Tänu vähenened mehaanilistele vigastustele ja puhtamatele jalgadele tagatakse parem sõratervis ning ühtlasi välditakse põrandate lihvimist sõnnikukraapide poolt,” põhjendas waleslaste käitumist reisil kaasas käinud Timo Tamm Vastse-Kuuste Põllumajanduse OÜst.

Tamm tõi sealsete piimafarmide erisusena välja ka tööjõu efektiivse kasutamise. Töötajate arv on sama suurusega farmides oluliselt väiksem kui Eestis. Lisaks söödetakse Wales’i farmides vasikatele kuiva heina asemel odrapõhku.

Kokkuvõtteks võib öelda, et Wales’i lehmad tundsid end suurepäraselt – lamasid mõnuga oma puhastel liivaasemetel, niisama püsti seisvaid loomi ei olnud. Hästi organiseeritud farmide kõrval võlus Wales eestlasi ka oma muinasjutulise looduse ja vanadest lossidest õhkuva müstilise auraga.

Muljetavaldav oli Eesti reisiseltskonna ühtne rõõmsameelsus ja särtsakus, mis tegi au kogu Eestile. Farmi külastuste vahel juhtus olukord, kus suured bussid jäid põllule kinni. Eestlaste juhtimisel asusid Alta külalised busse lükkama. Ühisel jõul lükatigi bussid mäest üles. Täname uhkusega kogu reisiseltskonda!

Livia Ränkson

Dimedium AS

Alta Advantage Tour 2018
Foto: ALTA / Dimedium AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960