Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 12. november 2018

Maaeluministeerium 100 - Eesti maaelu piltides

Maaeluministeeriumi koostatud kinkeraamat
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Maaeluministeeriumi koostatud kinkeraamatus on ligi 150 fotot, mis jutustavad 100 aasta jooksul põllumajanduses, kalanduses ja maaelus toimunust.

Raamatu idee autor ja koostamise koordineerija on maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti. Pildid pärinevad enamasti põllumajandusmuuseumi, maaleuministeeriumi ja selle allasutuste ning Eesti fotoarhiivi kogudest.

Huvitavaid pilte aastatest 1920-1930 näeb Silva Jõulu ja masinatöödest Heino Prosti saadetud kogudest. Viljandimaa on hästi esindatud, sealt maakonnast on vähemalt 10 fotot. Polli kandist on valikus kaks fotot - köögiviljaaed Polli riigimõisas ja ploomide degusteerimine Polli katsebaasis.Kolm pilti on Eesti põllumajanduse majakast - Jõgeva Riiklikust Sordiaretusjaamast.Koolidest leiab raamatust Halliste kihelkonnas 1910. aastal asutatud Liplapi aiatöö ja majapidamiskooli ning Jõgevamaa Kuremaa zootehnikumi õpilastest fotod.Hästi mõjuvad viimastel lehekülgedel fotomontaažid avatud talude päevast, avatud kalasadamate päevast, avatud toidutööstuste nädalast, Eesti toidu kuust ning toidupiirkondade valimisest.

 

Raamatust leiab vahvaid pilte igast aastakümnest
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Kui enamus piltidel olevatest inimestest on jäänud anonüümseks, siis näiteks kaks künnimeest võistlemas, Kustas Lund ja Kaspar Järvala, on märgitud nimedega. Erandina on ka Põltsamaa muuseumi kogust 1963. aasta oktoobris tehtud fotol tekst "Jõgeva rajooni Adavere näidissovhoosi direktori asetäitja A. Niglas söödakaalika põllul". 

Nimede puudumine fotode juures ei ole miinuseks, sest eesmärk on ilmselt näidata just tegevust.

Kokkuvõttes sobib raamat kõigile põllumajandushuvilistele.

Maaeluministeerium jagas raamatut ministeeriumi 100. sünnipäeva tähistamisel 2. novembril ERM-s. See on mõeldud kingitusena koostööpartneritele.

Heino Laiapea

pollumajandus.ee kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960