Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

3,5 miljonit piimandusse – Trigon Dairy Farming laiendas piimafarmi

3,5 miljonit piimandusse – Trigon Dairy Farming laiendas piimafarmi
Foto: Andras Kralla
Täna avati pidulikult Eesti kõige kõrgema piimatootlikkusega piimafarmi, Kaiu farmi, laiendus. Kohal olid omanikud, juhtkond, koostööpartnerid ja kolleegid, konkurendid. Farmi tehtud investeering küündis 3,5 miljoni euroni.

Karitsa külas Raplamaal asuva Kaiu LT farmid omandas Trigon 2006. aastal. „Eesmärgiks oli teha üks uus ja suur laudakompleks, kuhu koondada kokku kõik neli, senini eraldiasuvat ja halvas seisus olnud farmi. Kopa lõime maasse 25. juunil 2007, algas ehitus ja jaanuaris 2008 tulid lauta esimesed loomad,“ rääkis Trigon Dairy Farming ASi tegevjuht Margus Muld.

Nii on osa farmikompleksist juba üle kümne aasta vana, aga vahepeal on farmi pidevalt uuendatud ja täiendatud. Margus Mulla sõnul on nad kõik tehtu planeerinud looma heaolu silmas pidades ja ehitatud on nii, et oleks võimalik laieneda. Nii on näiteks lüpsiplats 12 aastaga läbi teinud juba kolm laiendust ja nüüd on farmis juba 2x23 DeLavali paralleellüpsiplats. Nüüdseks on valmis vana piima- ja noorkarjafarmi kõrval ka uus lüpsilaut viiesajale loomale, puistesöödahoidla ja kaks 12000 m3 mahutavusega vedelsõnnikuhoidlat. Laiendatud on ka poegimislauta. Uude farmi said loomad sisse detsembri lõpus.

Kui farmi vana osa on kolmerealise paigutusega, siis uus farm on tavapärasest erinev, sest tegu on kaherealise lahendusega. „Selliseid farme on Eestis veel vähe, ühe käe sõrmedel saab neid kokku lugeda. Antud variant tagab loomadele rohkem ruumi ja parema ligipääsu toidulavale,“ täpsustas Muld.

Trigoni juhtkonnal ja farmirahval on vaid häid sõnu öelda kõikidele kes farmi rajamisel kaasa on löönud. „Tänan kõiki, kellega koos me seda farmi tegime! Kaiu piimafarmi laienduse ehitas Mapri Ehitus OÜ, nende tehtud on ka uued betoonist silohoidlad. Ehitusjärelevalvet teostas Ilmar Mõtsnik. Kogu lauda sisustus tuli meie healt koostööpartnerilt Latter OÜlt, kes tarnis ja paigaldas nii kardinad, korstnad, jooturid, sügamisharjad, madratsid, piirded, kui sõnniku skreeperid. Loomulikult tulid uude farmi ka tänapäevased LED-valgustid. Et siin farmis oli juba enne olemas DeLavali paralleellüpsiplats, siis pikendasime seda nii, et nüüd on meil olemas 2x23 plats. Ka paigaldas DeLaval hoonest väljaspool asuva 25-tonnise püstise piimatangi ja chilleri. Ka on meil plaanis väljaehitada DeLavali abiga küttesüsteem, kus farmi senise kütte asemel saame kasutada piimast äravõetud soojust,” ütles Margus Muld.

Farmi avasid pidulikult Joakim Johan Helenius, Jan Peter Ingman, Margus Muld ja maaeluminister Tarmo Tamm.

Kahjuks kogu farmikompleksi külalised näha ei saanud, sest nii nagu praegu levib inimeste seas gripp ja külmetushaigused, nii on ka loomadel sarnane oht haigestuda erinevatesse viirustesse ja sel puhul oli tark neid mitte häirida.

AS Trigon Dairy Farming Estonia

- Tegevust alustati 2006. aastal.

- Trigon Dairy Farming ASi emafirma on Agromino A/S, mis on Nasdaq OMX Stockholmi börsil noteeritud põllumajandusettevõte.

- Ettevõttele kuulub Eestis kolm piimafarmi: Väätsa, Kaiu ja Kärla.

- 2017. aastal oli Trigoni kolmes farmis kokku 3589 lüpsilehma. Noorkarjaga koos küündis loomade arv 7236 loomani.

- 2017. aastal toodeti piima kokku 41 026 tonni, mis teeb ühe lehma kohta 11,4 tonni piima.

- Müügitulu ja muud tulud 2017. aastal olid 17 012 tuhat eurot ja puhaskasum 3 904 tuhat eurot.

Trigoni Kaiu farmi laienduse avamine
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960