Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 13. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maaelufoorum toob poliitikud maaülikooli väitlema

Maaülikool
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Mis toob noored maale? Kuidas arendada ja säilitada ettevõtlust maal ning luua hea palgaga töökohti? Kuidas on seotud maal elavate inimeste hulk ja riiklik julgeolek? Need ja paljud teised regionaalpoliitika põletavamad küsimused tõstatuvad täna Eesti Maaülikooli aulas korraldataval maaelufoorumil, kus kõigil poliitilistel erakondadel on võimalus öelda oma sõna.

Foorum algab täna, 13. veebruaril, kell 9.30 ning on jagatud nelja teemaplokki: jätkusuutlik põllumajandus ja keskkonnakaitse, avalik huvi ja erahuvi (väärtuslik põllumaa, talumistasud, piirangud jm), jätkusuutlik metsandus ja jahindus, maaelu ja regionaalpoliitika tulevik – kuidas edasi?

„Foorumi üks tähtsaim eesmärk on selgitada välja, milline valimistel osalev erakond suudab kanda vastutust maaelu ja regionaalse tasakaalustatuse eest,“ lausus ürituse korraldaja, maamajanduse ökonoomika professor Rando Värnik. Ta tõi näite, et toitu toodetakse maal, seda tarbitakse aga põhiliselt linnas. Samal ajal on linlasel ootused puhtale looduskeskkonnale ning ka sellele, et territoorium oleks asustatud ja riigi julgeolek seeläbi tagatud. Seega on maaelu säilimine ja areng riigi eksistentsi jaoks pikas perspektiivis vältimatu.

Värniku kinnitusel saavad debatil kindlasti tähelepanu avaliku huvi ja erahuvi omavahelised seosed ning põrkumiskohad. Näiteks saatis Metsaseaduse muutmist suur tähelepanu ning erametsaomanike ja looduskaitsjate arusaamad metsade majandamist erinesid oluliselt. Samuti on aastaid päevakorras olnud temaatika, mis on seotud metslindude ja ulukite kahjudega nii metsas kui põllul. Siin vajab põhjalikku arutelu maaomanike, jahimeeste, riigi ja looduskaitsjate omavaheline koostöö ja erinevad rollid. Avalikes huvides on tagada elektrilevi Eestis, kuid millised võimalused on tehnovõrkude talumiskohustuse õiglaseks kompenseerimiseks maaomanikele?

Varasemalt teravamalt on esile kerkinud põllumajandustootjate ja mesinike koostöö. Kuidas saavutada tasakaal toidutootmise ja loodushoiu vahel? Vastakat arutelu on tekitanud eelnõu väärtuslike põllumaade kaitsmiseks. Üle ega ümber ei saa ka maaülikooli rollist maaelu mõjutajana. Kuidas rahastada teadust nii, et selle tulemused aitaksid parandada maaettevõtjate konkurentsivõimet?

Foorumi korraldavad Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eestimaa Talupidajate Keskliit, MTÜ Eesti Noortalunikud, Eesti Agraarökonomistide Assotsiatsioon ja Eesti Maaülikool. Üritust juhib ERRi ajakirjanik Mirko Ojakivi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960