Autor: Põllumajandus.ee • 13. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänavune maamaksu summa võib tulla üllatusena

Peagi jõuavad maamaksuteated inimesteni.
Foto: Pixabay
Maksu- ja tolliamet alustas sel nädalal maamaksuteadete väljastamist. Kokku saadab amet e-kirja, telefoni lühisõnumi või postiga üle 381 000 teate rohkem kui 318 000 inimesele summas 59 miljonit eurot. Maa-ameti maatükiandmete korrastuse tulemusena võib sel aastal maamaks erineda varasemast maatulundusmaa sihtotstarbega maatükkide puhul.

Maamaksuteated jõuavad inimesteni eeldatavalt enne tuludeklareerimise perioodi algust ja teadet saab igaüks vaadata ka e-maksuameti/e-tolli kaudu. Kui tuludeklaratsiooniga on inimesel tulumaksu tagasi saada, on deklaratsiooni esitamisel võimalik tagastuse arvelt maamaks mugavalt tasuda.

„Kuna mõnes kohalikus omavalitsuses on suurenenud ka maamaksu määrad ja aasta alguses korrastas Maa-amet maatükiandmeid, siis võib sel aastal esineda olukordi, kus kaasajastatud andmete alusel arvutatud maamaks erineb eelmiste aastate summast,“ selgitas maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi.

Maa-ameti peadirektori asetäitja Triinu Rennu sõnul mõjutab andmete korrastamine maamaksu suurust vaid maatulundusmaa sihtotstarbega maatükkide puhul, mille maamaksu arvutus sõltub kõlvikute koosseisust ja suurusest.

TASUB TEADA:

Oma maaüksuse andmete muudatustega saab tutvuda Maa-ameti geoportaalis. Kui Maa-ameti geoportaalis nähtavad andmed erinevad omaniku hinnangul olukorrast looduses, siis palub Maa-amet maaomanikel sellest teatada aadressil [email protected] või helistada infotelefonil 675 0810. Maa-amet kontrollib andmed üle, vajadusel parandab need ja teavitab kohalikku omavalitsust.

„Kui kohalik omavalitsus on andmeparandused sisse viinud, siis on võimalik maksu- ja tolliametil väljastada parandatud maksuteade,“ ütles Liivamägi. Maa-andmeid on võimalik kontrollida ka e-maksuameti/e-tolli kaudu iga maatüki juurde lisatud otselingi abil.

„Soovitame andmed üle kontrollida enne märtsi lõppu, sest kui on vajadus maksuteadet muuta, saame seda teha juba enne maksu tasumise tähtpäeva. Nii saab maamaksu tasuda kohe õiges summas ja ei teki vajadust juba makstud summa ümberarvestamiseks või võlalt intressi tasumiseks,“ lisas Liivamägi.

Kuni 64-eurone maamaks mistahes kohaliku omavalitsuse üksuses asuvalt maalt tuleb sel aastal tasuda ühekorraga 2. aprilliks. Maamaksust, mis ületab 64 eurot, peab tasuma 2. aprilliks vähemalt pool, kuid mitte vähem kui 64 eurot. Ülejäänud osa maamaksust saab tasuda hiljemalt 1. oktoobriks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960