Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 14. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna algab Läänemere-sõbraliku taluniku konkurss

Täna algab Läänemere-sõbraliku taluniku konkurss
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Täna kuulutas Eestimaa Looduse Fond (ELF) välja 2019. aasta Läänemere-sõbraliku taluniku konkursi. Kandideerima on oodatud kõik Eesti põllumajandustootjad ja talunikud, kes kasutavad enda igapäevatöös keskkonnasõbralikke majandamise viise, et vähendada taimetoitainete jõudmist veekogudesse.

Kaheksandat korda toimuvale rahvusvahelisele konkursile võivad kandideerida nii suured kui väikesed, nii mahe- kui ka tavatootmisega tegelevad põllumajandustootjad, nii taime- kui ka loomakasvatajad üle kogu Eesti. Samuti võivad oma kandidaate esitada põllumajandustootjate/talupidajate esindusorganisatsioonid, teised talunikud, konsulendid, riigiasutused jt. Kandideerimisvorme oodatakse kuni 31. märtsini (k.a).

„Suur mure meie kodumerega on selle eutrofeerumine ehk lihtsamini öeldes ületoitmine, mida põhjustavad teiste hulgas ka põllumajandusest veekogudesse jõudvad liigne lämmastik ja fosfor. Meie näeme seda näiteks vetikate vohamisena, kuid see on üks põhjuseid, miks meie meres on suured surnud tsoonid, kus mereelu on lakanud,“ seletas tagamaid ELFi keskkonnaekspert Aleksei Lotman. „Õnneks on Eestis, mis tervenisti asub alal, kust Läänemeri enda vee saab, palju loodussõbralikke ja arukaid talunikke, kes enda tegevuses pööravad rõhku sellele, et veekeskkond oleks hea tervise juures. Selle kinnituseks on Eestis juba seitsmel korral saanud selle konkursi kaudu tublisid talunikke kiita,“ lisas Lotman.

Konkursil (Baltic Sea Farmer of the Year) on kaks vooru: kohalik ning rahvusvaheline. Rahvusvahelises voorus osalevad 11 riigi talunikud. Iga riigi žürii valib välja kohaliku võitja, kes saab auhinnaks 1000 eurot ning esindab riiki rahvusvahelisel konkursil. Rahvusvahelise peaauhinna võitja saab 10 000 eurot auhinnaraha. Eesti kohaliku vooru võitja kuulutatakse välja 2019. aasta juunis, rahvusvaheline võitja aga sügisel.

Infot konkursi kriteeriumide kohta ning kandideerimisvormi leiab kodulehelt

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960