15. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: kütusehinnad tõusevad, nisu hind Euroopas langes

Euroopa toidunisu hinnad kuue kuu põhjas.
Foto: Reuters/Scanpix
Nädala börsiuudised: Euroopa toidunisu hinnad kuue kuu põhjas; Strategie Grains tõstis ELi nisuekspordi prognoose; rapsiseemnete hinnatõusu võib oodata aasta teises pooles; piima hinnatõus Euroopas jätkub; nafta kallinemine tõstab kütuste hinda.

Nädala märksõnad:

- Euroopa toidunisu hinnad läbisid tähtsa tehnilise toetuspunkti ning see pani hinnad nädala lõpus kiiresti langema. Kehvasti mõjus ka USA nisuhindade odavnemine. Langust piiras osaliselt asjaolu, et Strategie Grains tõstis ELi nisuekspordi prognoose.

- Rapsiseemnete hinnad peaks paari kuu perspektiivis langema, vaatamata sellele, et külvipindala on vähenenud ning ELis oodatakse viimase kümne aasta madalaimat toodangut. Aasta teises pooles peaks hinnad aga taastuma hakkama.

- Piima hinnatõus Euroopas jätkub, jaanuaris näitasid tõusu peaaegu kõik peamised piimatooted.

- Nafta hinnad tõusid selle aasta kõrgeima tasemeni, mis on kiiresti kallinema pannud ka kütusehinnad.

Euroopa toidunisu kuue kuu põhjas

Euroopa toidunisu hinnad jõudsid neljapäeval viimase kuue kuu madalaima tasemeni, sest tehniline pilt muutus kehvemaks ning kardetakse, et nõudlust ei saa olema piisavalt, vahendab Reuters.

Kõige aktiivsema maikuu futuuri hind langes nädalaga 2 protsenti, 199,5 euroni tonnist. Tegemist on madalaima tasemega alates 24. juulist. Detsembrikuu futuuri hind langes 0,8 protsenti, 185 euroni tonnist.

Märtsikuu futuur langes 198,25 euroni tonnist. Müügisurve kasvas 200 euro läbimisel, sest märtsikuu futuurid aeguvad reedel ning tegemist oli psühholoogiliselt tähtsa toetuspunktiga, mis on püsinud juba pikka aega.

Märtsikuu futuur langes 198,25 euroni tonnist.
Foto: Äripäev AS

Euroopa hindu survestas ka Chicago börsil toimunud langus, mille põhjuseks olid pettumuse valmistanud USA ekspordinumbrid.

“Hinnaliikumine oli väga brutaalne ja keegi ei osanud seda täna oodata, sest Prantsusmaa nisu on muutunud konkurentsivõimelisemaks ja euro on nõrgenenud,” ütles üks Euronexti kaupleja Reutersile. “Turg ei usu, et ELi eksport jõuab prognoositud tasemeteni.”

Strategie Grains tõstis ELi nisuekspordi prognoose

Sellel nädalal tõstis Strategie Grains Euroopa 2018/19 hooaja pehme nisu ekspordiprognoosi 18,7 miljoni tonnini. Põhjusena toodi välja asjaolu, et ELi nisu konkurentsivõime on viimasel ajal kasvanud ning Musta mere regioonis pole piisavalt pakkumist.

Samas oodatakse, et ELi pehme nisu tootmine peaks tänavu kasvama 15 protsenti, mis suurendas muret, et turg peab järgnevate kuude jooksul hakkama arvesse võtma pakkumise suurenemist.

Rapsiseemnete hinnatõusu niipea oodata ei ole

Euroopa Liidu rapsiseemnete tootmine peaks ka tänavu langema, sest suve ja sügise kehv ilm segas külvamist, ütlesid teraviljakonverentsi esinejad.

Sügisene kuiv ilm sundis mitmeid põllumehi oma plaane ümber tegema ning muid kultuure kasvatama. Kuiv ilm mõjutas ka toodangut – see oli mullu ligi 20 miljonit tonni, mis on kuue aasta madalaim näitaja.

Hamburgis tegutseva õliseemnete analüütiku Thomas Mielke sõnul võib tänavune tootmine langeda 18,7 miljoni tonnini. Õliseemnete töötleja Saipoli tegevdirektor Christophe Beaunoir nentis, et võimalik on ka 18 miljonit tonni.

Viimati oli Euroopa Liidu rapsiseemnete toodang 19 miljonit tonnist väiksem 2007. aastal, selgub Euroopa Komisjoni andmetest.

Rapsiseemnete hind peaks järgnevatel kuudel sellegi poolest langema, sest korrelatsioon teiste õliseemnete turgudega väheneb ning Euroopa põllumehed ei taha oma toodangut hinnatõusu ootuses müüa. Lisaks sellele on rapsiseemnetel põhineva biodiisli hind viimasel ajal tublisti kallinenud.

Aasta teises pooles võiks hinnad aga taastuda. Beaunoiri sõnul hakkavad siis külvipindala ning õliseemnete turu tugevus rohkem rolli mängima.

Nädalaga langes rapsiseemnete hind 2 protsenti, 365 euroni tonnist.

Rapsi hind Euroopas
Foto: Äripäev AS

Piima hinnatõus Euroopas jätkub

Jaanuaris olid Euroopa Liidu piima hulgimüügi turuhinnad tõusmas, sest pakkumine on kitsamaks muutunud, kirjutab ADHB.

Kõige enam kallines jaanuaris kooritud piima pulbri hind, täispiima ja vadakupulbri hinnad tõusid vähem. Teisalt odavnesid nii või kui ka mitmed juustutooted.

Euroopa Liidu piimatootmine langes novembris 0,8 protsenti (eelmise aasta sama ajaga võrreldes). Tootmine vähenes nii Prantsusmaal, Saksamaal kui ka Hollandis. Kui vaadata 2018. aasta esimest 11 kuud, siis on ELi piimatootmine kasvanud aastases võrdluses 0,9 protsenti.

Piima hinnatõus ELis jätkub
Foto: EU Milk Market Observatory

Või hinnad langesid jaanuaris 0,6 protsenti. Vahepeal olid hinnad tublisti miinuses, aga seda aitas vähendada kuu lõpus toimunud kallinemine. Sisenõudlus on tugev, aga eksporditurgudel on nõudlus taandunud, sest siinsed hinnad on globaalsel tasandil küllaltki kõrged.

Kooritud piima pulbri hind kallines jaanuaris aga 7,4 protsenti. Sellele on kaasa aidanud Euroopa Liidu tugiostude käigus soetatud varude vähenemine.

Kooritud piimapulbri märtsikuu futuuri hind tõusis nädalaga EEX börsil kokku 2,2 protsenti, 1983 euroni tonnist. Viimasel ajal on volatiilsus kasvanud, aga tõusutrend on jätkuvalt jõus ning turu fundamentaalnäitajad on toetavad.

Kooritud piima pulbri märtsikuu futuuri hind. Allikas: EEX.

Nafta tõusis selle aasta tippu

Brenti toornafta tõusis nädala lõpus selle aasta kõrgeima tasemeni, sest investorid ei lasknud ennast negatiivsetest majandusandmetest mõjutada, vahendab Reuters.

USA finantsturud hakkasid neljapäeval langema, sest selgus, et Ühendriikide jaemüük langes detsembris 1,2 protsenti – viimati juhtus nii suur langus üheksa aastat tagasi.

Hiljem hakkasid finantsturud aga tõusma ning optimism hakkas domineerima, mis andis nädala lõpus ka naftaturule hoogu. Investorid loodavad, et USA ja Hiina suudavad kaubandustüli praegu käivate läbirääkimiste ajal lahendada.

“Nafta hinnad langesid, sest jaemüük oli kehv ning turgude langus mõjutas ka teisi varasid,” ütles investeerimisfirma Again Capital Managementi partner John Kilduff.

Brenti toornafta kallines nädalaga kokku 4,3 protsenti ja WTI lisas 3,6 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 64,49 ja 54,38 dollarit.

Kütuste hinnad tõusevad

Tänavu on nafta kallinenud ligi 20 protsenti, millele on kaasa aidanud OPECi ja Venemaa tootmiskärped. See on pannud ka tõusma ka kütuste hinnad.

“Keskpikas perspektiivis on mitmeid väljakutseid, aga arvame, et tänavu peaks nafta nõudlus ja pakkumine tasakaalustuma. Brenti keskmine hind peaks tänavu jääma 70 dollari juurde,” ütlesid Bank of America analüütikud investoritele saadetud kirjas.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis lausa 7,1 protsenti ning tonn maksab 555 dollarit. Kui Brenti barrel kaupleb keskmiselt 70 dollari juures, siis võib oodata, et naftahinnad tõusevad veel 10-15 protsendi võrra.

Diislikütus kallines 3,6 protsenti ja kerge kütteõli 3,5 protsenti. Kummagi tonn maksis nädala lõpuks vastavalt 613 ja 598 dollarit.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960