Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 7. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milliseid toetusi tulevikus vajatakse?

Milliseid toetusi tulevikus vajatakse?
Foto: Reuters/Scanpix
Eile Põllumajandusuuringute Keskuse poolt 5000 ettevõtjale saadetud veebiküsitluse abil soovitakse välja selgitada, millised on põllumajandustootjate, põllumajandustoodete töötlemise ja turustamisega tegelevate ning maapiirkonnas tegutsevate ettevõtjate arengusoovid, investeeringuvajadused ja kitsaskohad finantsvahendite kaasamisel.

„Toetusvajaduse uuringu küsimustikule vastates on ettevõtjatel võimalus kaasa rääkida toetuste planeerimisel,“ sõnas Maaeluministeeriumi maaelupoliitika ja analüüsi osakonna juhataja Olavi Petron.

„Põllumajandus on Euroopa Liidus kõige enam avalikest vahenditest toetatav ettevõtlusvaldkond. Seetõttu on äärmiselt oluline, et neid vahendeid kasutataks võimalikult sihipäraselt,“ selgitas Eestimaa Talupidajate Keskliidu tegevjuht Kerli Ats. „Seetõttu kutsun meie põllumajandustootjaid küsitluses osalema,“ lisas ta.

„Loodame, et uuringus osaleb võimalikult lai ring erineva suuruse ja tegevusalaga ettevõtteid, et saaksime hea pildi ettevõtete arenguvajadustest ja tegevuse kitsaskohtadest. Nii saab kõige paremini ja tõhusamalt kavandada riigi sekkumismeetmeid eripalgeliste vajadustega ettevõtluse edendamiseks," ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Uuringu tulemused koondatakse ettepanekuteks, kuidas Euroopa Liidu uue eelarveperioodi toetustega põllumajandustootjate, põllumajandustoodete töötlemise ja turustamisega tegelevate ning maapiirkonnas tegutsevate ettevõtjate konkurentsivõimelist arengut paremini tagada.

„Veebipõhine küsimustik koosneb kuni 41 küsimusest. Kuna enamjaolt on tegemist valikvastustega, võtab vastamine aega umbes 20 minutit,“ kirjeldas küsitluse ülesehitust Põllumajandusuuringute Keskuse maamajanduse analüüsi osakonna juhataja Marju Aamisepp. „Soovijatele saadame küsitluse kokkuvõtte e-postiga.“

Veebiküsitlus on vastamiseks avatud kuni 20. märtsini.

Uuringu „Põllumajandustootjate, põllumajandustoodete töötlemise ja turustamisega tegelevate ning maapiirkonnas tegutsevate ettevõtjate toetusvajadused ja võimalik sekkumisloogika“ korraldab Põllumajandusuuringute Keskus Maaeluministeeriumi tellimusel. Uuring valmib eeldatavalt 2019. a novembris.

Küsitlusse on kaasatud 5000 ettevõtet; fookuses on põllumajandustootjad, põllumajandustoodete töötlejad ja turustajad ning maapiirkonnas tegutsevad ettevõtted.

Info uuringu kohta leiad Põllumajandusuuringute Keskuse kodulehelt

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960