Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 13. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eurosaadikud soovivad loomade paremat kohtlemist transpordil

Loomade transpordile hakatakse enam tähelepanu pöörama.
Foto: Äripäev AS
Liikmesriigid peaksid tugevdama olemasolevaid reegleid loomade paremaks kaitseks transpordil ning karistama rikkujaid, öeldakse 14. veebruaril kinnitatud Europarlamendi resolutsioonis.

411 poolt- ja 43 vastuhääle ning 110 erapooletuks jäänud saadiku kinnitatud resolutsiooniga uuendati 2012. aasta nõudmist EL loomade transpordiseaduse paremaks rakendamiseks. Euroopa Komisjon peaks kehtestama karistused nendele liikmesriikidele, kes reegleid korralikult ei järgi, sh veokite konfiskeerimine ja töötajate kohustuslik koolitamine.

Eurosaadikud soovitavad reeglite tõhusamaks rakendamiseks kasutada moodsaid tehnoloogiaid, näiteks geolokatsiooni loomade asukoha ja teekonna pikkuse jälgimiseks ning reaalajas tagasiside andmist algpunktist lahkumisel ja sihtkohta kohale jõudmisel. Saadikud survestavad ka uue loomade heaolu strateegia 2020-2024 loomist.

Liikmesriikidele soovitatakse:

* läbi viia rohkem ette teatamata ja riskipõhiseid kontrolle;

* teavitada rikkumistest kõiki riike, mida loomade transpordi teekond läbib;

* korduvrikkujate transpordiluba peatada või kehtetuks tunnistada;

* keelata nõuetele mittevastavad veokid ja laevad;

* kohandada sadamad loomade heaolu nõuetele vastavaks ja parendada kontrolle enne laadimist.

Saadikud soovivad ka transpordiveokite kohta käivate EL seaduste teaduspõhist täiendamist, et tagada piisav ventilatsiooni ja temperatuuri kontroll, korralikud joogi ja vedelsööda süsteemid, vähendada loomade arvu veokis ja kohandada veokid iga loomaliigi vajadustele.

Vähendada tuleks transpordile kuluvat aega ja reguleerida eksporti

Loomade transport peaks olema ajaliselt nii lühike, kui võimalik, ütleb Europarlament. Saadikud toetavad kohalikku farmis tapmist ja lihatööstused peaksid asuma loomakasvatusettevõtete läheduses. Tarneahel peaks olema lühike, võimalusel kasutada otseturustust. Komisjon peaks defineerima sobiliku transpordi kestvuse kõikide loomaliikide jaoks ja arendama strateegia, et asendada võimalusel elusloomade transpordi lihakehade transpordiga.

Saadikud panid ette, et kuigi kolmandates riikides on loomade transpordi standardid kohandatud EL omadega, peaks EL leidma võimalusi erinevuste eemaldamiseks kahepoolsete lepingutega või kui see pole võimalik, siis keelama elusloomade ekspordi nendesse maadesse, kus EL-ga sarnaseid standardeid ei rakendata.

Järgmised sammud

Resolutsioonis soovitatakse uue Europarlamendi koosseisu ametisse asumisel luua komitee loomade heaolu uurimiseks transpordil EL-s ja väljaspool, kes vaataks lähemalt teadaolevaid rikkumisjuhtumeid ning puudujääke praegu kehtivate EL reeglite rakendamisel. Resolutsioon on soovitusliku iseloomuga ega ole juriidiliselt siduv.

Ene Kärner

Eesti põllumajandusorganisatsioonide esindaja Brüsselis

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960