Autor: Põllumajandus.ee • 21. märts 2019

VTA tuvastas suure hulga ettevõtteid, kes pole esitanud majandustegevusteadet

Rutiinse kontrolli käigus tuvastas VTA hulganisti ettevõtteid, kes on tegelenud toidu või toiduga kokkupuutuvate materjalide importimisega, kuid pole seejuures esitanud vastavat majandustegevusteadet.
Toidukäitlejal peavad esitama VTAle majandustegevusteate.
Foto: Pixabay

Veterinaar- ja Toiduameti (VTA) peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul tuvastati üle kuuekümne ettevõte, kes pole VTAle esitanud majandustegevusteadet. “Kokku tuvastati 64 ettevõtet, kes on tegelenud toidu või toiduga kokkupuutuvate materjalide importimisega Euroopa Liidu välistest riikidest, kuid pole sellest VTAd teavitanud. Ettevõtetega võeti ühendust ning paluti puudused kõrvaldada,” sõnas Kalda.

Ettevõtted, kes tegelevad toidu või toiduga kokkupuutuvate materjalide importimisega Euroopa Liidu välistest riikidest peavad esitama Veterinaar- ja Toiduametile majandustegevusteate. “Kõnealune juhtum puudutas toidu ja toiduga kokkupuutuvate materjalide importimist, kuid teavitamise nõue laieneb toidu mistahes käitlemisele,” lisas Kalda.

Enne käitlemise alustamist tuleb VTAle esitada majandustegevusteade või taotleda tegevusluba. Toidu käitlemine tähendab kõiki toidu tootmise, töötlemise ja turustamise etappe ning seetõttu peavad ettevõttest teatama kõik toidu käitlemisega tegelevad ettevõtted alates tootmisest kuni toidu tarbijale üleandmiseni. Majandustegevusteate esitamise nõue laieneb ka toiduga kokkupuutuvatele materjalide käitlemisele.

Teatamise puhul on tegemist protseduuriga, mille käigus informeeritakse VTAd ettevõttest, kus toitu käideldakse, selle asukohast, käitlemisvaldkonnast ja käideldavast toidugrupist. Täpsemat infot majandustegevusteate esitamise ja tegevusloa taotlemise kohta leiab VTA koduleheküljelt.

Kuna toidu ja toiduga kokkupuutuvate materjalide käitlemine majandustegevusteadet esitamata või vastavat tegevusluba omamata on käsitletav väärteona, siis võib VTA kohustusest kõrvale hoidvate ettevõte suhtes alustada väärteomenetluse.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960