Autor: Põllumajandus.ee • 25. märts 2019

Põllumajandusettevõtted on käibekasvu osas kõige optimistlikumad

Põllumajandussektor on Eesti väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) võrdluses tänavuse käibekasvu osas kõige optimistlikum, näitab SEB uuring „Baltimaade majandusbaromeeter“.
Kevadised põllutööd Järvamaal
Autor: Meelika Sander-Sõrmus

„SEB uuringu põhjal on kindlustunne kõigi tegevusalade lõikes väga hea. Põllumajandussektor paistab silma kõige suurema tõeliste optimistide osakaaluga: 19% küsitlusele vastanutest arvab, et nende ettevõtte käive kasvab tänavu üle 15 protsendi ning selles arvestuses järgnevad ehitussektor (15%) ja kaubandussektor (14%),“ kommenteeris SEB Panga jaepanganduse valdkonna juht Ainar Leppänen.

„Põllumajanduses on ilmselt optimistlikumad need ettevõtted, keda eelmise aasta põud mõjutas vähem. Kindlustundeks annab põhjust ka asjaolu, et paljud põllumajanduses tegutsevad VKE-d on viimastel aastatel piisavalt investeerinud, sealhulgas ökotootmisse, ja oma tooteid suudetakse müüa,“ lisas Leppänen.

Kõige vähem on suuri optimiste majandus- ja toitlustusalal ning transpordis ja logistikas, kus mõlemas prognoosib üle 15-protsendilist käibekasvu 7% VKE-dest. Üldkokkuvõttes suuri erinevusi sektorite vahel ei ole.

Lätis ja Leedus on suuri optimiste kõige rohkem haldus- ja teenindussektoris, vastavalt 14% ja 18%. Pessimiste on Lätis kõige rohkem majutuses ja toitlustuses (23%) ning Leedus hariduses ja tervishoius (16%).

2018. aastal oli Balti riikide majanduskasv Euroopa kiireimate seas ning palkade ja sisenõudluse kasv on märgatavalt tõstnud Eesti, Läti ja Leedu VKE-de kindlustunnet käimasolevaks majandusaastaks.

Kõige suuremad optimistid on Eesti VKE-d, kellest tänavu ootab käibekasvu 92%, mis on viimase viie aasta kõrgeim näitaja. Lätis on vastav osakaal 89% ja Leedu 87%, nii et sõltuvalt riigist on käibelangust kartvate VKE-de osakaal vähenenud 10% protsendi juurde.

SEB Grupp korraldas seitsmendat aastat järjest uuringu „Baltimaade majandusbaromeeter“ (Baltic Business Outlook), kus kaardistati Balti väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) ootusi alanud majandusaastaks. Eelmise aasta detsembris toimunud küsitlusele vastas Baltimaades ligi 4500 VKE-d.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid AunapPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751