Autorid: Linda Eensaar, Äripäev, Põllumajandus.ee • 16. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konkurentidele tundub põllumasinate müüjate pettusekahtlus uskumatu

Läbiotsimise läbi elanud Agrilandi juht Aren Põder kinnitas, et ettevõttel ei ole midagi varjata.
Foto: Andres Haabu
Tartu linnas asuva Estonian Agri Company juhile Margus Alepile tundus uskumatu, miks peaksid konkureerivad ettevõtted pidama koos plaani esitada PRIA-le toetuste saamiseks valeandmeid.

Eelmisel nädalal otsisid konkurentsiameti töötajad ja kriminaalpolitseinikud Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtimisel läbi kuus põllumajandusmasinaid müüvat ettevõtet, et uurida võimaliku konkurentsikuriteo toimepanekut ning põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametile (PRIA) toetuste saamiseks valeandmete esitamist. Teiste hulgas otsiti läbi Baltic Agro Machinery, Agriland, Tatoli ja Dotnuva Baltic kontorid.

Põhiline kahtlus seisneb selles, kas need ettevõtted tegid PRIA-lt toetuste taotlemiseks hinnapakkumisi esitades konkurentsi kahjustavat koostööd, kirjutas Tartu Postimees.

Tartumaal samuti põllumasinate müügiga tegeleva firma Konekesko Eesti ASi juhatuse liikme Martin Otsa sõnul ei ole nende ettevõttes läbiotsimist tehtud ning ta kinnitas, et selliste koostöödega nemad kursis ei ole.

Tartu linnas asuva ettevõtte Estonian Agri Company juhatuse liige Margus Alepi sõnul polnud temagi enne Postimehe artikli ilmumist koostööst teadlik ning talle tundus uskumatu, miks konkureerivad ettevõtted peaksid sellist plaani koos pidama.

Baltic Agro tegevdirektor ja Baltic Agro Machinery juhatuse liige Ants Puusta, Dotnuva Baltic juhatuse liige Renee Mõttus ja Agrilandi juht Aren Põder selgitasid kõik Tartu Postimehele, et kogu menetlus ja väidetav kuriteokahtlus on neile arusaamatu: nemad teevad kõike seadustega kooskõlas ning on valmis uurijatega koostööd tegema, kuna neil ei ole midagi varjata.

Aren Põdra teada on uurimise sisuks kuivatiseadmete müügitehingutega seotud võimalikud pettused. Lisaks ettevõtetele otsiti läbi ka kaheksa eraisiku kodu ning menetlustoimingute käigus peeti kinni neli inimest, kes said pärast ütluste andmist vabaks.

Karistused võivad ulatuda miljonitesse

Ettevõtjatevahelise konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimine ja kooskõlastatud tegevus on kuritegu, kui sellega määratakse otseselt kolmandate isikute suhtes kindlaks hind ja jagatakse kaubaturgu. Süüdimõistmisel võib kohus füüsilist isikut selle teo eest karistada kuni kolmeaastase vangistusega ning juriidilisele isikule määrata karistuseks 5–10 protsenti juriidilise isiku käibest.

PRIA teabeosakonna uus suund on kontrollida probleemseid taotlusi enne otsuse tegemist senisest veelgi põhjalikumalt ning seni on pettustega aja jooksul olnud seotud üksnes väike protsent PRIA klientidest.

Läbiotsitud ettevõtted on edukad põllumajandusmasinate müüjad

Baltic Agro Machinery OÜ müügitulu oli 2017. aastal 28 916 913 eurot ning puhaskasum 208 735 eurot.

Agriland OÜ müügitulu 2017. aasta algusest kuni 2018. aasta juunini oli 38 924 588 eurot ning sama perioodi kasum oli 1 429 492 eurot.

AS Tatoli müügitulu 2017. aastal oli 32 492 712 eurot ning kasum 799 581 eurot.

AS Dotnuva Baltic müügitulu perioodil juuli 2017 kuni juuli 2018 oli 14 357 170 eurot ning kasum 153 952 eurot.

Viimase aasta majandustulemusi veel nende ettevõtete kohta ei ole ilmunud ning tuleb silmas pidada, et 2017. aasta oli Eesti põllumajanduses üldiselt keerukas aasta ja erinevad põllumajandusvaldkonnad olid erakordselt vihmasest suvest tõsiselt häiritud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960