Autor: Põllumajandus.ee • 3. mai 2019

Masinatootja avas uue katsetuskeskuse

Põllumajandustehnika tootja CLAAS avas Harsewinkelis enda põllumajandusmasinate arendamiseks uue katsetuskeskuse.
Avamislindi lõikasid läbi (vasakult) Jan-Hendrik Mohr, Patrick Claas, Cathrina Claas-Mühlhäuser, Reinhold Claas, Oliver Westphal ja Volker Claas.
Foto: CLAAS

Hoone avamisel viibisid aktsionärid, kontserni juhatus, töötajad ja regionaalpoliitikud. Ehitisse on investeeritud 15 miljonit eurot, millest 3,2 miljonit kulus katsetustehnoloogiale.

„2017. aasta mais seisime siin koos, et paigaldada uuele katsetuskeskusele nurgakivi,“ ütles Cathrina Claas-Mühlhäuser, meenutades ehituse algust. „22 kuud hiljem on kõik valmis ja töökorras. Suur tänu selle eest kõigile asjaga seotud CLAASi töötajatele ja teenusepakkujatele.“

CLAASi eesmärk on lühendada selle uue ehitise abil aega, mis kulub teraviljakombainide, söödakombainide ja traktorite arendamisele. 13 katsetusboksi saab kasutada selleks, et matkida maailma põldudel saagikoristusel ilmnevaid eri koormusi. Elektriajamiga katsetusplatvormid töötavad 24 tundi päevas ja 7 päeva nädalas.

„Selle ehitise tehnilised näitajad on üsna muljet avaldavad,“ märkis Thomas Barrelmeyer, kes vastutab kõigi teraviljakoristusmasinate projekteerimise eest. „Näiteks maja jahutusvõimsus on 1200 kW. See on sama suur kui 120 eramu küttevõimsus. Kuid tehnoloogia kõrval on tähtis ka muu: meie töötajad peavad saama tänapäevase töökoha.“ Seega asuvad rohkem kui 7000 m² kogupinnal ka umbes 200 töötajale mõeldud moodsad kontorid koos mõnusate suhtlusaladega.

Suurimat katsetusstendi, kus muu hulgas kontrollitakse kuni 12-meetriste kombainiheedrite vastupidavust, võib ehitustehniliselt kirjeldada vaid ülivõrdes. „Juba vundament ise kaalub 600 tonni. Vundament valati kohapeal ühes tükis ja seda toetab õhkvedrustus. Niisugune stend on Euroopas ilmselt üsna ainulaadne,“ usub Oliver Westphal, kes vastutab CLAASis Harsewinkeli katsetuskeskuse eest.

Elektroonikalabor on sama võimas: kogu masina elektroonika paigaldatakse kapisuurusesse arvutisüsteemi nii, et näiteks juhi abistamise süsteemi saab katsetada teiste komponentidega koostöös. Teraviljakombainil on üle 30 juhtseadise, seejuures võib masin läbida kuni 50 000 katsejuhtumit täiesti automaatselt.

Alles siis, kui laborikatsetused on edukalt läbitud, läheb masin põllule, mida ka kõige parem labor ei suuda täielikult asendada. See on koht, kus tehakse lisakatsetused, et kontrollida lõplikult masina töökindlust.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960