Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. mai 2019

Maaeluministri nõunik: Poliitikat viiakse ellu raha ja seadustega

Maaeluminister Mart Järvik kutsus mai alguses ministeeriumisse nõunikuks tööle erakonnakaaslase Maido Pajo. Kogemusi selleks tööks on vastsel nõunikul kuhjaga.
Nõunik Maido Pajo (vasakul) ja maaeluminister Mart Järvik.
Foto: Maaeluministeerium

Maido Pajo, kes on ka EKRE kandidaat Euroopa Parlamendi valimistel, ütleb, et tema põhiülesandeks on nõustada ministrit koalitsioonileppe eesmärkide elluviimisel maaelu ja põllumajanduse valdkonnas.

„Alates Tartu Ülikooli lõpetamisest 1977. aastal olen teinud läbi teekonna ühismajandi juristist põllumajandusministri asetäitjani. Riigikogus aastatel 1996-1999 olin Maaelukomisjoni liige, samuti olen olnud põllumajandusministrite nõunik aastatel 2003-2007 – Eesti Euroopa Liiduga ühinemise perioodil. Loodan, et minu teadmistest ja kogemustest maaelu ning põllumajanduspoliitika valdkonnas on abi ka nüüd,“ põhjendas Pajo seda, miks ta selle väljakutse vastu võttis.

Värske nõunik sõnab, et poliitikat viiakse ellu raha ja seadustega. „Praegu on oluline, esiteks see, et saaksid ellu viidud Euroopa Liidu ühtse põllumajanduspoliitika (ÜPP) reeglite ja eelarve raames aastateks 2014-2020 kokkulepitud eesmärgid. Teiseks, väga oluline on põhjalikult ette valmistada Eesti strateegiakava EL ÜPP järgmiseks perioodiks, aastateks 2021-2027. Jätkame selleks laiapõhjalist koostööd sektori kõigi partneritega. Seoses Euroopa Parlamendi valimistega on lükkunud edasi EL järgmise perioodi eelarve vastuvõtmine. Samuti sõltub ÜPP tulevane rahastamine BREXIT-i tulemustest. Selle tõttu on veel määramatust üsna palju,“ selgitab Pajo.

Ta möönab, et hea on see, et ÜPP järgmise perioodil ollakse valmis andma oluliselt suuremat otsustusõigust liikmesriikidele kohapeal ning vähendama bürokraatiat ja halduskoormust. „Meie eesmärk on seista maaelu- ja põllumajanduse huvide eest. Õnneks valitseb Eestis poliitiliste jõudude vahel konsensus selles osas, et meie põllumajandustootjatele tuleb tagada võrdsed konkurentsitingimused EL ühisturul, sealhulgas otsetoetuste tasemete võrdsustamise kaudu. Loodan, et Eestist valitavad uued EP saadikud annavad selleks ka oma panuse,“ sõnas Pajo.

KES ON KES

Maido Pajo

Maido Pajo on sündinud Tartumaal, lõpetanud Tartu Ülikooli juristina ning teinud läbi teekonna ühismajandi juristist põllumajandusministri asetäitjani. Aastatel 1996–1999 oli ta Riigikogu liige ja kuulus maaelukomisjoni.

Pajo on kursis Euroopa Liidu arengutega ja tunneb selle asjaajamist alates 2003. aastast, mil osales ministri nõunikuna EL-iga liitumise ettevalmistamisel, sealhulgas ühise põllumajanduspoliitika kohaldamisel. Pajo algatas EL-i LEADER programmi raames Põhja-Harju Koostöökogu loomise ja osales järgnevate perioodide strateegiate koostamisel.

Aastatel 1996–1999 kuulus Pajo VIII riigikogu koosseisu. Aastatel 1995–1999 oli ta valitsuse maareformikomisjoni sekretär ja põllumajanduse krediteerimise fondi nõukogu liige. 2000–2002 oli Pajo riigikantselei ametnike atesteerimiskomisjoni liige ja 2002–2003 põllumajandusministeeriumi atesteerimiskomisjoni ekspert. Aastatel 2003–2007 oli Pajo põllumajandusminister Tiit Tammsaare ja Ester Tuiksoo nõunik ning aastatel 2007–2010 riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni nõunik-sekretariaadi juhataja.

Pajo on kuulunud Jõelähtme vallavolikogusse. Praegu on Pajo EKRE kandidaat Euroopa Parlamendi valimistel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960