Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 16. mai 2019

Eva Lind: Taimekaitsevahendi turule lubamine on pikk protsess

Seda kuidas jõuab taimekaitsevahend turule, selgitas Põllumajandusameti taimekaitse ja väetise osakonna nõunik Eva Lind eile Sakus toimunud mesinduse infopäeval.
Põllumajandusameti taimekaitse ja väetise osakonna nõunik Eva Lind
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Eestis on lubatud turustada ja kasutada ainult ettenähtud korras meie turule lubatud taimekaitsevahendeid. Turule lubamise otsused teeb Põllumajandusamet (PMA), olles kaasatud ka ise Euroopas toimeainete hindajana. „PMA on referentriigina taimekaitsevahendite toimeainete hindajana Euroopa Liidus kaasatud. Uus toimeaine kiidetakse heaks kuni kümneks aastaks ja siis võib seda veel pikendada kuni viieks aastaks. Seejärel tuleb toimeaine ümberhinnata,“ selgitas Lind.

Ta rääkis, et kui toimeaine on heakskiidetud, siis saab hakata vastavalt taotlusele tooteid lubama turule. „PMA viib läbi riskihindamise. Toote mõju hinnatakse taotleja esitatud hinnangute alusel. Laiem ring neid dokumente lugeda ei saa, sest need on seotud andmekaitseseadusega ja neid näeb alles peale kümne aasta möödumist,“ ütles Lind.

Põllumajandusameti nõuniku sõnul on Euroopa jagatud kolmeks tsooniks – põhja, kesk ja lõuna tsoon. „Eesti kuulub põhja tsooni ja siin tehakse aktiivset koostööd teiste põhjamaade ja Baltikumi kolleegidega. Uue toimeaine hindamisel jälgitakse näiteks aine füüsikalisi ja keemilisi omadusi, toksikoloogilisi omadusi, jääke, käitumist ja levikut keskkonnas, aga ka ökotoksikoloogilisi omadusi, ehk seda, kuidas see toimeaine võib mõjuda mesilastele, lindudele, veeloomadele ja muidugi on oluline ka hinnata toimeaine efektiivsust,“ ütles Lind ja täiendas, et taimekaitsevahendi hindamisel on nende töö aluseks Euroopa Liidu määrus ja juhenddokumendid ning põhja tsoonis on veel eraldi juhenddokument, mis vaid meie piirkonna jaoks välja on töötatud. Ehk igal juhul saavad olla kõik mesinikud kindlad, et turule ei jõua ühtegi toodet, mis on ohtlik mesilastele ja keskkonnale.

Taimekaitsevahendile antakse luba, kui see:

•on piisavalt tõhus;

•ei mõju ebasoodsalt taimedele ega taimsetele saadustele;

•ei põhjusta tõrjutavatele selgroogsetele tarbetut kannatust ega valu;

•ei mõju otseselt ega kaudselt või jääkide kaudu kahjulikult inimeste ega loomade tervisele;

•ei mõju otseselt ega jääkide kaudu kahjulikult keskkonnale, eriti pinna-, põhja- ja joogiveele, ning mittesihtorganismidele.

Eva Lind lisas, et kui toimeaine on sobivaks hinnatud, siis koostavad nad tootele turule lubamiseks loa ja vaatavad üle toote infolehe, milles peab olema põllumehe jaoks kõik oluline info olemas, et seda toodet saaks ohutult kasutada. „Kasutusjuhend selgitab detailsemalt toote kasutamist ja see tuleb põllumehel alati läbi lugeda. Seal on ka kogu info, mis selle toimeaine kohta PMA registris olemas on,“ rõhutas Lind.

Ühe teemana mainis PMA nõunik ka seda, et näiteks glüfosaadi puhul, mis läheb peagi ümberhindamisele, toimub asjaajamine teisiti, sel korral hindab seda grupp liikmesriike – Holland, Prantsusmaa, Ungari ja Rootsi.

TASUB TEADA

•Taimekaitsevahendi turule lubamise taotluse saamisel kontrollib referentliikmesriigi pädev asutus kuue nädala jooksul, kas taotlus ja sellele lisatud dokumendid vastavad kõigile nõuetele. Eestis on selleks asutuseks Põllumajandusamet.

•Kui taotluses või sellele lisatud dokumentides esineb puudusi, palutakse taotlejal puudused kõrvaldada, andes selleks maksimaalselt 6 kuulise tähtaja. Kui ettenähtud tähtaja jooksul puuduseid ei kõrvaldata, lõpetatakse taotluse menetlemine.

•Referentliikmesriigi pädev asutus hindab taotluses esitatud andmete alusel taimekaitsevahendi omadusi ja nõuetele vastavust ning koostab sellekohase aruande 8 kuu jooksul alates taotluse saamisest ning esitab selle teistele tsooni liikmesriikidele kommenteerimiseks.

•Teiste tsoonide liikmesriikide pädevatel asutustel on aega kommentaaride esitamiseks 6 nädalat, mille möödudes koostab referentliikmesriik 2,5 kuu jooksul lõpliku hindamisaruande ja väljastab taimekaitsevahendi turule laskmise loa või keeldub sellest.

•Kui hindamise käigus selgub vajadus esitatud uuringu- või katsetulemuste täpsustamiseks või lisateabe saamiseks, nõutakse taotlejalt täiendavaid andmeid ning antakse andmete esitamiseks tähtaeg. Andmete esitamiseks antud aeg liidetakse menetluseks ettenähtud 12 kuule.

•Taimekaitsevahendi turule lubamise või sellest keeldumise otsuse teevad teised sama tsooni liikmesriigid, kus taimekaitsevahendi luba on taotletud, 120 päeva jooksul pärast referentliikmesriigi otsuse tegemist. Eestis teeb vastava otsuse Põllumajandusameti taimekaitse ja väetise osakonna registreerimise büroo. Otsus saadetakse taotlejale e-posti teel. Keeldumise otsust põhjendatakse. Taotlejal on õigus otsus vaidlustada ning esitada tõestuseks täiendavaid dokumente.

Turule lubatud taimekaitsevahendite register asub SIIN.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960